Lietuvā otrdien ieradās pirmā irākiešu ģimene, kas uzņemta saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) bēgļu izvietošanas programmu, atsaucoties uz Lietuvas iekšlietu ministra preses pārstāvi Tomu Berzinski, vēsta "Delfi.lt".

Četru cilvēku ģimene, kuru veido tēvs, māte un divi bērni, no kuriem viens vēl atradās ratiņos, Lietuvā ieradās no Grieķijas ar lidmašīnu ar pārsēšanos Frankfurtes lidostā.

"Mēs vēlamies doties uz jebkuru valsti, kas spēj pasargāt mani un manas ģimenes dzīvības," Viļņā reportieriem atklāja ģimenes galva, kurš lūdza žurnālistiem nepublicēt savu vārdu. Musulmaņu ģimene ieradās ar vairākām somām un kastēm, kurās atrodas drēbes un dažādi sadzīves priekšmeti.

Tēvs norādīja, ka ģimene bijusi spiesta pamest Irāku, jo saskārušies ar vajāšanu reliģiskās pārliecības dēļ. Viņš arī nevēlējies plašāk stāstīt par sevi, jo pēc garajiem pārlidojumiem jūtoties ļoti noguris.

Iekšlietu ministra vietnieks Elvins Jankevičs žurnālistiem iepriekš stāstīja, ka vairāk bēgļu šogad Lietuvā nieradīsies.

Zināms, ka ģimenes galva mācījies vadības augstskolā un viņam ir pieredze gan celtniecības, gan vadības darbā, bet māte nav strādājusi algotu darbu.

Ģimenes locekļi runā angliski. Lietuvas Migrācijas departamenta un drošības dienestu darbinieki ar ģimeni jau tikušies Grieķijā.

Lietuvai paredzēts divu gadu laikā uzņemt kopumā 1105 bēgļus no tādām izcelsmes valstīm kā Sīrija, Irāka un Eritreja. Lielākā daļa no viņiem tiktu pārcelti no Itālijas un Grieķijas, bet neliela daļa arī no Turcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!