Foto: DELFI.lt
Lietuviešu ekspedīcijas dalībniekiem, kuri Sibīrijā meklē un apkopj izsūtījumā mirušo tautiešu kapus, "licis nodrebēt" kāds cilvēka galvaskauss, kurš raudzījies no kapa kopiņas, vēsta portāls "Delfi.lt"

Tādu skatu aktīvisti no biedrības "Lemtis" un Marijas Pečkauskaites vārdā nosauktās ģimnāzijas ieraudzījuši Griševas ciema kapos, netālu no Čeremhovas pilsētas.

"Tagad vairs nav skaidrs, kam pieder šie kauli – lietuviešiem vai citiem vietējiem," skaidro ilggadējais ekspedīcijas dalībnieks Gintauts Alekna. Pavisam Griševas kapos apbedīti aptuveni 40 trimdā izsūtīti lietuvieši. Līdz šodienai saglabājušies 28 apbedījumi.

Pirms ierašanās Griševā septiņi ekspedīcijas dalībnieki uzstādījuši koka krustu un sakopuši aptuveni 40 izsūtījumā mirušo lietuviešu apbedījumus Taļņiku ciema kapos.

Tāpat apmeklēti Kurtue kapi, kur ir aptuveni 60 lietuviešu apbedījumi. Pēc Griševas apmeklējuma ekspedīcija devusies uz Novostroiku.

"Šis ciems ir viens no lielākajiem mūsu ceļā, tur ir bibliotēka un pat naktsklubs. Un kapi tur ir iespaidīgi. Atsevišķi no kopējiem kapiem ir 43 samērā labi saglabājušies lietuviešu apbedījumi. Īpaši iespaido plāksnīte pie koka, kurā rakstīts par izsūtījumā mirušu divus mēnešus vecu zīdaini," stāsta Alekna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!