Foto: AFP/Scanpix

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte otrdien paziņojis, ka Maravi pilsēta, kurā kopš maija saimnieko ar grupējumu "Daesh" saistīti kaujinieki, ir atbrīvota, ziņo raidsabiedrība BBC.

"Dāmas un kungi, ar šo es pasludinu, ka Maravi ir atbrīvota no teroristiem," Duterte paziņoja uzrunā karavīriem, atrodoties pašā Maravi. Vēl pirms prezidenta uzrunas pilsētā gan bijuši dzirdami šāvieni, ziņo mediji.

Foto: AP/Scanpix

Dutertes paziņojums izskan nākamajā dienā pēc ziņām, ka smagi cietušajā pilsētā nogalināts islāmistu kaujinieku komandieris.

Tikmēr armija norāda, ka joprojām turpinās operācija, lai sakautu līdz 30 pilsētā atlikušos kaujiniekus un atbrīvotu aptuveni 20 viņu sagrābtos ķīlniekus.

Foto: AFP/Scanpix

Kaujās par pilsētu ir gājuši bojā vairāk nekā 800 kaujinieku un ap 150 valdības spēku karavīru. Tāpat nogalināti gandrīz 50 civiliedzīvotāji, bet tūkstošiem citu ir pametuši mājas.

Kaujinieku uzbrukums Maravi pilsētai maijā raisīja bažas, ka islāmistu ideoloģijas ietekme pārsvarā musulmaņu apdzīvotājā Filipīnu Mindanao reģionā ir lielāka, nekā domāts līdz šim. Citos Filipīnu reģionos izplatītākā reliģija ir katoļticība.

Foto: AFP/Scanpix

Valdības spēkiem pilsētā sīvi pretojās divu kaujinieku grupējumu alianse, kas abi bija apliecinājuši uzticību teroristu organizācijai "Daesh".

Bruņotas grupas jau desmitgadēm ir cīnījušās par lielāku Mindanao autonomiju, taču kaujas nekad nav bijušas tik sīvas kā pēdējos piecos mēnešos Maravi.

Filipīnu musulmaņu kopienas radikalizēšanos novērotāji saista ar lēno miera sarunu gaitu, kas notiek starp valdību un reģiona separātistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!