Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pirmdien Maskavā tūkstošiem cilvēku piedalījās mītiņā pret ziņapmaiņas lietotnes "Telegram" bloķēšanu, ziņo portāls "Meduza". Uz protesta akciju ļaudis doties mudināja arī lietotnes radītājs Pāvels Durovs.

Mītiņā, kas aizvadīts Saharova prospektā, saskaņā ar policijas ziņoto piedalījušies aptuveni 7500 cilvēku, savukārt protesta organizators "Brīvdomātāju partija" ziņo par 10 tūkstošiem dalībnieku.

Tikmēr alternatīvais masu akciju dalībnieku skaitu vērtējošais projekts "Baltais skaitītājs" lēš, ka akcijā piedalījās ap 12,5 tūkstošiem cilvēku. Akcijā piedalījās un ar runu uzstājās arī opozicionārs Aleksejs Navaļnijs.

Protesta akcija bija saskaņota ar pilsētas varasiestādēm.

Krievijas sakaru, informācijas tehnoloģiju un komunikācijas uzraugs "Roskomnadzor" lietotni "Telegram" neveiksmīgi cenšas bloķēt kopš 16. aprīļa.

Tiesa nolēma bloķēt "Telegram", jo kompānija atteicās Krievijas Federālajam Drošības dienestam (FDD) nodot lietotāju sarakstes atšifrēšanas atslēgas. Ārzemēs dzīvojošais lietotnes radītājs Pāvels Durovs paziņoja, ka ieguldīs naudu bloķēšanas apiešanai.

Cenšoties apturēt "Telegram", "Roskomnadzor" ir bloķējis miljoniem IP adrešu, kas radījis traucējumus dažādu interneta uzņēmumu darbībai, taču pašu lietotni tas ietekmējis maz.

Pirmdienas mītiņā ļaudis pieprasīja "Roskomnadzor" vadītāja Alekandra Žarova atkāpšanos no amata, bet pašu iestādi likvidēt, ziņo "Meduza".

Tāpat mītiņā pieprasīts līdz 5. maijam pārtraukt "Telegram" bloķēšanu un atcelt likumus, kas ierobežo interneta brīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!