Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Uz Gazas joslas un Izraēlas robežas piektdien izraisījušās jaunas sadursmes palestīniešu protestētāju un Izraēlas karavīru starpā. 19 palestīnieši sadursmēs uz šīs robežas pagājušo piektdien zaudēja dzīvību.

Palestīnieši dedzināja riepas un apmētāja ar akmeņiem Izraēlas karavīrus, kas atbildēja, raidot asaru gāzes šāviņus un kaujas munīcijas lodes, no notikuma vietas vēsta ziņu aģentūras AFP korespondenti.

Vismaz viens cilvēks, pēc visa spriežot, sašauts uz austrumiem no Gazas joslas. Tiesa gan, šobrīd par viņa likteni nekas vairāk nav zināms. Gazas joslas Veselības ministrija ziņo, ka no Izraēlas uguns dažādās vietās pie robežas cietuši vismaz trīs palestīnieši.

Simtiem palestīniešu pulcējās vairākās vietās līdzās Gazas joslas un Izraēlas robežai. Tā ir kārtējā akcija sešu nedēļu protestos, kuru gaitā palestīnieši pieprasa tiesības atgriezties dzimtajās zemēs, kas tagad atrodas Izraēlas teritorijā un no kurām viņi devās bēgļu gaitās vai tika padzīti.

Eiropas Savienība un ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs aicinājuši Izraēlu veikt neatkarīgu izmeklēšanu par pagājušās nedēļas vardarbību. Izraēla šos aicinājumus noraidījusi, skaidrojot, ka Izraēlas karavīri atklājuši uguni, lai novērstu uzbrukumus, centienus sabojāt robežžogu un nelikumīgu iekļūšanu Izraēlas teritorijā. Palestīnieši gan apgalvo, ka šauts ticis uz protestētājiem, kas Izraēlas karavīriem nekādus draudus neesot radījuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!