Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdienas rītā kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF) ziņoja par pēdējo Sīrijas ziemeļaustrumu pilsētas Menbižas pieguļošo ciemu ieņemšanu tās rietumos, tādējādi noslēdzot teroristu grupējuma "Daesh" kontrolētās pilsētas ielenkšanu, vēsta Irānas portāls "Alalam". SDF sadarbībā ar kurdu "Tautas aizsardzības vienībām" (YPG) jau tuvākās diennakts laikā paredz uzsākt plašas kaujas pilsētas iekšienē.

Pirms Rietumvalstu atbalstītie SDF paguva bloķēt Menbižas-Bābas-Alepo šoseju, pa to no pilsētas paguvuši izbēgt liels skaits teroristu ar kara tehniku, ziņo Ziemeļsīrijas medijs "ARA News".

Vēl no rīta SDF daļas bija izvietotas pa perimetru aptuveni trīs līdz sešu kilometru rādiusā no pašas Menbižas. Tāpat radikālo islāmistu pozīcijas aktīvi bombardē ASV vadītā starptautiskā koalīcija.

Līdzšinējās kaujās, kurās kurdi pārņēma "Daesh" kontrolētos ciemus Eifratas upes rietumkrastā, dzīvības zaudējuši un ievainoti jau liels skaits teroristu. SDF gūstot panākumus kaujās pilsētas tuvumā, džihādisti ar smago ekipējumu lielā skaitā atkāpušies uz Bābu. Teroristu bēgšana sākusies jau otrdien, kad uz rietumiem no pilsētas redzēti bēgam desmitiem "Daesh" automašīnu.

Visticamāk, tur atkāpās tās vienības, kuras iepriekš cieta sakāvi ciemos uz dienvidiem un austrumiem no pilsētas. Tiek uzskatīts, ka līdz ar viņiem Menbižu varētu būt pametuši virkne šariata jeb islāma tiesas amatpersonu kuri nodrošina "Daesh" ieņemto teritoriju administratīvo pārvaldi, "ARA News" norādījuši avoti pilsētā.

Ņemot vērā, ka pilsētu pametis liels skaits džihādistu, SDF paredz, ka pilsētas ieņemšana varētu neprasīt pārāk ilgu laiku.

Kurdu pārstāji ziņo, ka paralēli kaujām SDF nodrošinājušas aptuveni 200 000 civiliedzīvotāju evakuāciju no pilsētas un tuvākās apkārtnes uz drošākām pilsētām.

Menbižas reģiona kontrolē ir ārkārtīgi svarīga, lai ierobežotu jaunu džihādistu pieplūdumu "Daesh". Līdz šim lielākā daļa teroristu kaujinieku Sīrijā iekļuvusi pāri robežai no Turcijas puses.

Menbižas ofensīva likusi teroristiem atvilkt spēkus no citām frontēm un pārgrupēties. Tas savukārt Turcijas atbalstītajiem opozicionāriem, kuri gan konfliktē ar kurdu sēkiem, uz rietumiem no Menbižas ļāvis "Daesh" atņemt vairākus ciemus. Arī tiem blakus esošajā Afrīnas reģionā Sīrijas ziemeļrietumos kurdu YPG spēki iesaistījušies kaujās ar "Daesh".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!