Otrdien Maskavā apglabāts noslepkavotais Krievijas opozīcijas līderis Boriss Ņemcovs. Atvadīšanās no politiķa notika Saharova centrā, bet vēlāk viņš tika guldīts zemes klēpī Trojekurovas kapsētā.

Zārks ar politiķa mirstīgajām atliekām rīta pusē atradās vienā no Saharova centra zālēm, kura rotāta ar Ņemcova fotogrāfijām. Pie šķirsta atradās nelaiķa tuvinieki, tai skaitā viņa māte un bērni, kā arī līdzgaitnieki, kuri stāvēja godasardzē. raksta aģentūra TASS.

Bēru ceremonija bija atklāta un pieejama ikvienam. Nedz Krievijas prezidents Vladimirs Putins, nedz premjers Dmitrijs Medvedevs tajā nepiedalījās. Putinu izvadīšanā pārstāvējis prezidenta pilnvarotais Valsts domē Garijs Minhs.

No Latvijas uz Ņemcova bērēm bija devusies Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V) un Sandra Kalniete. Tomēr Kalnietei iebraukšana Krievijā liegta. Bēres apmeklējis arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S).

Vēstīts, ka 55 gadus vecais Ņemcovs, kurš prezidenta Borisa Jeļcina laikā bija Krievijas vicepremjers, nošauts 28. februāra naktī Maskavas centrā netālu no Kremļa.

Ņemcovs bija sīvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina īstenotās politikas pretinieks un iestājās pret karu Ukrainā. 1. martā bija paredzēts opozīcijas atbalstītāju protesta gājiens, kurš Ņemcova nāves dēļ atcelts.

Neilgi pirms slepkavības Ņemcovs 28. februārī radiostacijā "Eho Moskvi" stāstīja par nepieciešamību piedalīties protestā un sauca Putinu par meliUkrainas prezidents Petro Porošenko paziņoja, ka Ņemcovs gatavojies publiskot pierādījumus par Krievijas karaspēka klātbūtni Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!