Foto: Reuters/Scanpix

Trešdien Pamplonas centrālajā laukumā tūkstošiem līksmotāju, tērpti sarkanā un baltā, viens otru aplēja ar sarkanvīnu, sākot slaveno Spānijas Svētā Fermina vēršu skriešanas festivālu.

Deviņu dienu fiesta sākās dienas vidū pie rātsnama ar saucieniem "Viva San Fermin", kam pēc dažām sekundēm sekoja plaukšķene, dēvēta par "chupinazo".

Jautrībnieku masās daudziem mugurā bija tradicionālie baltie tērpi ar sarkaniem kaklautiem un auduma jostām, un visi dejoja un aplēja viens otru ar lētu vīnu, kamēr viņiem pāri krita sarkans un balts konfeti.

Pūļi gāja zem lielām dzeltenām un melnām piepūšamām bumbām, kamēr daudzi noskatījās no pārpildītiem balkoniem.

Šogad pirmo reizi cilvēku, kas izšāva "chipunazo" un uzsāka traci, izvēlējās no sešiem kandidātiem pēc sabiedrības balsojuma, kuru organizēja rātsnams.

Uzvarētājs bija 85 gadus vecais Hesus Ilundains Sarageta.

Festivāls, kas tiek rīkots par godu Spānijas ziemeļu reģiona Navarras aizbildnim Svētajam Ferminam, aizsākās viduslaikos un apvieno procesijas ar ballēšanos nakts garumā un biedējošu vēršu skrējienu.

Katru dienu astoņos no rīta simtiem cilvēku bēg no sešiem vēršiem, skrienot pa līkumotu 846,6 metrus garu trasi cauri šaurām ieliņām uz pilsētas vēršu arēnu, kur lopus nogalina pēcpusdienas vēršu cīņā.

Drosmīgākie skrien pēc iespējas tuvāk vēršu ragiem, cenšoties tiem neuzdurties.

Pirmais skrējiens, kas parasti piesaista vislielāko dalībnieku skaitu, būs ceturtdien. Viens skrējiens vidēji ilgst nedaudz mazāk par četrām minūtēm.

Kopš 1911. gada vēršu skrējienos nogalināti 15 cilvēki.

Otrdien aptuveni 50 puskaili dzīvnieku tiesību aizstāvji notriepa sevi ar mākslīgām asinīm un stāvēja ārpus Pamplonas vēršu arēnas ar plakātiem, uz kuriem vairākās valodās bija uzrakstīts: "Pamplona: vēršu asinspirts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!