Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas galvaspilsētas Parīzes ielās iedzīvotāju un viesu ērtībām uzstādīti publiski sausie pisuāri, kas gan ne visiem iedzīvotājiem ir pa prātam.

Tā sauktie "uritrottoirs", kas ir vārdu pisuārs un ietve apvienojums franču valodā, iecerēti kā ekoloģisks un bezsmakas risinājums. Pašlaik tie tiek izmēģināti galvaspilsēta ielās, ziņo aģentūra AFP.

Iekārta ir kaste ar atvērumu urinēšanai un dobi virspusē. Kastē iekšā atrodas salmi, kas lēnām kompostējas un tad tos paredzēts izmantot kā mēslojumi parkos un dārzos, skaidro aģentūra "Reuters".

Tiesa, ne visi parīzieši ir sajūsmā par jauno labiekārtojumu Parīzes vēsturiskajās vietās. Iedzīvotāji jau sūdzējušies pilsētas vadībai un plāno gatavot petīciju, ziņo "Reuters".

Tikmēr varasiestādes aizstāv pisuārus, norādot, ka tie izvietoti vietās, kur publiska urinēšana regulāri rada problēmas. "Ja mēs neko nedarīsim, vīrieši vienkārši čurās uz ielas," norāda Parīzes 4. rajona mērs Ariels Veils.

Tādam skaidrojumam gan nepierīt feministes. "Tie ir uzstādīti uz seksisma pamatojuma: vīrieši nevar kontrolēt sevi un tāpēc visai sabiedrībai ir jāpielāgojas. Publiskā telpa ir jāpārveido, lai radītu viņiem minimālu diskomfortu," medijs citē feministu grupas "Femmes Solidaires" pārstāvi Gvendolīnu Koipu.

"Tas ir absurds, nevienam nav jāčurā uz ielas," viņa uzsver.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!