Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Arheologi Atlantijas okeānā netālu no Portugāles galvaspilsētas Lisabonas septembra sākumā atraduši aptuveni pirms 400 gadiem nogrimušu tirgotāju kuģi ar Austrumu labumu paliekām, ziņo CNN.

Arheologi ap vraku atraduši traukus ar dažādām garšvielām, tostarp pipariem, Ķīnas keramikas traukus, kā arī gliemežnīcas, kādas atsevišķos Āfrikas reģionos savulaik izmantotas vergu tirdzniecībā valūtas vietā. Ņemot vērā, ka atrastie porcelāna trauki izgatavoti Minu dinastijas Vanli periodā (no 1573. līdz 1619. gadam), pētnieki aplēsuši, ka kuģis nogrimis laika posmā starp 1575. un 1625. gadu.

Arheologi uzgājuši arī vairākus kuģa bronzas lielgabalus ar Portugāles ģerboni un armilāro sfēru uz tiem.

Kuģa atrašanas projekta zinātniskais direktors vraka atrašanu pasludinājis par "desmitgades atklājumu". Viņš norāda, ka, spriežot pēc kuģa kravas, tas bijis ceļā no Indijas uz Lisabonu, kur gan acīmredzami nepaguvis nonākt.

Kuģa atliekas atrastas vien 12 metru dziļumā. Virs ūdens izvilkti tikai tie objekti, kuri uzskatīti par apdraudētiem. Zinātnieki ziņo, ka līdzās arheologu darbam okeāna dibenā uzsākts arī darbs arhīvos, lai noskaidrotu, kurš kuģis tieši tas varētu būt. Vraka izpētes projektu atbalsta Lisabonas Jaunā universitāte, Portugāles valdība un Jūras spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!