Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Meža ugunsgrēkiem ASV Kalifornijas štatā turpinoties jau sesto dienu, dzīvību zaudējuši 40 cilvēki, bet vēl simtiem iedzīvotāju pazuduši bez vēsts, vēsta aģentūra AP.

Liesmas sestdien sasniedza vēsturisko pilsētu Sonomu, piespiežot simtiem cilvēku evakuēties no saviem mitekļiem. Spēcīgā vēja virzītais ugunsgrēks paguva nopostīt vairākas mājas, bet ugunsdzēsējiem uz pilsētas robežas izdevās liesmu virzību apturēt.

Ugunsgrēkam plosoties jau sesto dienu, dzīvību zaudējuši 40 cilvēki, nodegušas vismaz 5700 privātās un uzņēmumu ēkas, bet aptuveni 300 cilvēku pazuduši bez vēsts. Šie skaitļi padara šos meža ugunsgrēkus par nāvējošākajiem un postošākajiem Kalifornijas vēsturē.

Vairumu upuru ugunsgrēks prasīja naktī no 8. uz 9. oktobri, kad liesmas tumsā pārsteidza iedzīvotājus. Bojā gājušie ir vecumā no 14 līdz 100 gadiem, bet vairums mirušo bijuši sirmgalvji, norāda AP.

"Tās ir šausmas, kuras neviens nespēja iedomāties," postažu vērtēja gubernators Džerijs Brauns. 79 gadus vecais politiķis atzina, ka šis ir lielākais ugunsgrēks, kādu viņam nācies piedzīvot.

Šobrīd nav skaidri zināms, kādēļ ugunsgrēki sākušies. Viens no iespējamiem skaidrojumiem ir, ka liesmas izraisījuši spējā vēja nogāztie elektrības stabi.

Sonomas policija publicējusi video, kurā redzams, kā policists no liesmām glābj kādu Santarosas pilsētas iedzīvotāju.

16 meža ugunsgrēkus apdzēst cenšas vairāk nekā 10 tūkstoši ugunsdzēsēju, taču viņu centienus sarežģī līdz pat 70 kilometriem stundā spēcīgas vēja brāzmas, kas liesmu kustības trajektoriju padara neparedzamu.

Mainoties ugunsgrēka virzienam, arvien vairāk iedzīvotāju ir spiesti pamest savus namus, lai evakuētos. Šobrīd mājas ir pametuši vismaz 100 tūkstoši Kalifornijas iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!