Foto: AFP/Scanpix

Polijas galvaspilsētā Varšavā sestdien desmitiem tūkstoši cilvēku izgāja demonstrācijā, protestējot pret labējās valdības darbībām, kuras, viņuprāt, grauj likuma varu.

Varšavas mērijas amatpersonas paziņoja, ka līdz 30 tūkstošiem cilvēku piedalījās demonstrācijā, kuru organizēja Komiteja demokrātijas aizstāvībai (KOD).

Protests bija vērsts pret Konstitucionālā tribunāla reformām, kuras labējās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) valdība īstenoja drīz pēc tam, kad šī partija pērn uzvarēja Seima (parlamenta) vēlēšanās un nāca pie varas. Izmaiņas Konstitucionālā tribunāla lēmumu pieņemšanas noteikumos, kuras, kā uzskata opozīcija, veiktas ar mērķi paralizēt šīs augstākās tiesu institūcijas darbu, ir izraisījušas Eiropas Savienības (ES) satraukumu un izprovocējušas demonstrācijas Polijā.

Žurnālists, kreisais intelektuālis un bijušais disidents no antikomunistiskās arodbiedrības "Solidaritāte" Ādams Mihniks brīdināja PiS, ka šī partija vēlēšanās var ciest no savu darbību sekām. "KOD negrib gāzt valdību ... tā grib, lai Jaroslava Kačiņska valdība ievērotu likumus un Konstitūciju, bet, ja tā nepakļausies, sabiedrībai būs pienākums atņemt tai varu demokrātiskās vēlēšanās," sacīja Mihniks.

PiS līderis Jaroslavs Kačiņskis neieņem amatus valdībā, bet tiek uzskatīts par cilvēku, kas reāli nosaka premjerministres Beatas Šidlo valdības politiku.

"Mēs nevaram pieņemt politiku, kas izolē Poliju un izraisa konfliktus ar kaimiņiem," piebilda Mihniks.

Eiropas Komisija (EK) jūlija beigās deva Polijai trīs mēnešus, lai novērstu trūkumus, kas pieļauti pretrunīgi vērtētās tiesu sistēmas reformas gaitā. Vislielāko Briseles satraukumu ir izraisījuši grozījumi Konstitucionālā tribunāla darba reglamentā. Ja Polija atteiksies pildīt EK rekomendācijas, Eiropas Parlaments vai 10 ES dalībvalstu grupa var ierosināt Varšavas balsstiesību apturēšanu ES institūcijās, taču tam nepieciešama visu pārējo dalībvalstu piekrišana un tādu, domājams, Briselei iegūt būs neiespējami.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns jau ir paziņojis, ka Budapešta izmantos savas veto tiesības, lai bloķētu jebkādus mēģinājumus vērst sankcijas pret Poliju. Kačiņskis, atbildot uz šīm prasībām, ir paziņojis, ka EK rīkojas nelikumīgi, jo "šis process ir pilnīgi ārpus ES līgumiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!