Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vērstās protesta akcijas laikā visā valstī sestdien aizturēti vismaz 1607 cilvēki, ziņo nevalstiskā organizācija "OVD-Info", kas apkopo datus par politiskajām vajāšanām Krievijā.

Akciju "Viņš mums nav cars" divas dienas pirms Putina inaugurācijas ceremonijas, viņam stājoties ceturto reizi Krievijas prezidenta amatā, rīkoja 90 Krievijas pilsētās. Bet protestētāju aizturēšana notika 23 pilsētās.

Daļā pilsētu akcija bija saskaņota ar varasiestādēm, taču Maskavā un Sanktpēterburgā tā nebija sankcionēta. Tur arī notika visplašākās demonstrantu aizturēšanas.

Maskavā aizturēti 704 cilvēki, arī pats akcijas organizators Navaļnijs, bet Sanktpēterburgā – 229.

Visvairāk aizturēto ārpus Maskavas ir Čeļabinskā, kur policija aizturējusi 164 cilvēkus.

Jakutskā aizturēti 75 protestētāji, Astrahaņā - 69, Toljati - 63, Krasnojarskā - 61, Voroņežā 56, Krasnodarā - 49, Kalugā - 28, Novokuzņeckā - 26.

Par aizturētajiem ziņo arī no Jakaterinburgas, Tomskas, Kemerovas, Penzas, Blagoveščenskas, Barnaulas, Kurgānas, Tveras, Vladimiras, Samāras un citām pilsētām.

Daudzviet jau akcijas priekšvakarā aizturēti tās koordinatori un Navaļnija štābu aktīvisti.

Maskavas Puškina laukumā, kur uz pulcēšanos aicināti opozīcijas aktīvisti, ieradās arī Kremļa atbalstītāji, kuri skandēja: "Mūsu valsts, mūsu likumi" un "Mēs esam par Putinu".

Savukārt Sanktpēterburgā Pils laukumu bloķēja policija. Varasiestādes negaidīti paziņoja, ka tur paredzēts tā dēvētās Uzvaras dienas militārās parādes mēģinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!