Foto: AFP/Scanpix

Sestdien, 2.maijā, aprit gads kopš asiņainajiem notikumiem Ukrainas pilsētā Odesā, kuros gāja bojā 48 cilvēki, pieminēt bojāgājušos prokrievisko aktīvistu organizētā saietā Odesā bija pulcējušies simtiem cilvēku, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Ugunsgrēkā Odesas Arodbiedrību namā un konfrontācijā starp Ukrainas vienotības atbalstītājiem un prokrieviski noskaņotajiem aktīvistiem kopumā gāja bojā 48 cilvēku un cieta vairāk nekā 120 cilvēku.

Pirms gada starp Ukrainas vienotības atbalstītājiem un prokrieviski noskaņotajiem aktīvistiem izraisījās sadursme, kurā saskaņā ar milicijas sniegto informāciju laisti darbā akmeņi, Molotova kokteiļi un petardes, bet viens cilvēks mira no šauta ievainojuma. Miličiem izdevās puses nošķirt, bet pēc kāda laika sadursmes atsākās citā vietā.

Vēlāk futbola fani nodedzināja prokrievisko aktīvistu nometnes teltis un sāka nojaukt viņu uzceltās barikādes. Savukārt pēc tam prokrieviskie aktīvisti pārcēlās uz tuvējo Arodbiedrību namu un no jumta meta Molotova kokteiļus, bet no neliela nocietinājuma pie ēkas ieejas – akmeņus un petardes. Savukārt kāda no ārpuses raidīta degmaisījuma pudele ielidoja pa nocietināto ieeju un ēka sākusi degt.

Kopš konflikta sākšanās Ukrainā notikumi Odesā ir vieni no neskaidrākajiem. Pirms gada Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks traģēdijā vainoja drošības spēkus, kas nespēja apturēt sadursmes.

Mediji ziņoja, ka ugunsdzēsēju mašīnas ieradušās tikai pēc 25 minūtēm, lai gan viņu bāze atrodas pavisam netālu. "Unian" savukārt vēstīja, ka no Arodbiedrību nama jumta apšaudīti Ukrainas vienotības atbalstītāji, kas atradās laukumā. Degot ēkas otrajam un ceturtajam stāvam, cilvēki leca ārā pa logiem, bet daļa upuru nosmakuši tvana gāzē. Ukrainas mediji gan uzsver, ka sadursmēs bojā gāja arī Ukrainas pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!