Vairāk nekā divi tūkstoši protestētāju Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā pirmdienas vakarā pulcējās protesta gājienā pirms otrdien gaidāmās Putina vizītes Ungārijā, vēsta "Reuters". Šī ir pirmā Putina vizīte Eiropas Savienībā kopš Krievijas aptuveni pirms gada uzsāktā Ukrainas konflikta.

Sanākušie protestētāji ar Ukrainas, Ungārijas un Eiropas Savienības karogiem devās gājienā starp divām pilsētas galvenajām dzelzceļa stacijām, raksta AFP. Tiek ziņots, ka protestētāji pieprasījuši, lai Ungārija paliek Rietumu, ne Krievijas ietekmes zonā, kura kļūst aizvien izolētāka kopš Ukrainas krīzes sākuma.

"Es lielāko daļu savas dzīves esmu dzīvojis komunistu režīmā, es nevēlos, lai šī valsts vēl kādreiz nonāk Krievijas kontrolē," AFP norādīja kāds protestētājs, kurš nesis plakātu ar uzrakstu: "Putinam ņet (nē)! Eiropai jā!". Kāds cits protesta gājiena dalībnieks norādīja, ka Ungārijas premjers Viktors Orbans savus tautiešus "padara par muļķiem, aicinot Putinu parakstīt slepenus līgumus laikā, kad kaimiņos Ukrainā notiek karš".

Lai gan Kremlis apgalvo, ka Putina vizīte Ungārijā plānota sadarbības veicināšanai dabasgāzes piegādes jautājumos, analītiķi uzskata, ka šīs vizītes mērķis Krievijas prezidentam ļauj demonstrēt, ka viņam joprojām ir partneri Eiropas Savienības un NATO iekšienē par spīti Eiropas vēsajai attieksmei pret Maskavu. "Šis brauciens noteikti ir nozīmīgāks Putinam nekā Orbanam," AFP skaidro Somijas Starptautisko attiecību institūta pētnieks Andras Rācs.

Lai gan Ungārija atbalstīja sankciju ieviešanu pret Krieviju, Orbans ir izteicies, ka tām ir negatīva ietekme. Viņaprāt Ungārija nedrīkstot pagriezt muguru pret galveno tās enerģijas piegādātāju, norādot, ka Krievijai piederošais lielākais pasaules dabasgāzes ieguvējs "Gazprom" pēdējās divas desmitgades ir galvenais gāzes piegādātājs Ungārijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!