Sanktpēterburgā svētdien notiek visas Eiropas neonacistu saiets, kas nodēvēts par "Starptautisko krievu konservatīvo forumu".

Pasākumu organizē partijas "Rodina" priekšvēlēšanu štāba vadītāja vietnieks Pēterburgā, bijušais Krievijas Komunistiskās partijas loceklis un kādreizējais organizācijas "Tiesības uz ieročiem" Sanktpēterburgas nodaļas vadītājs Jurijs Ļubomirskis.

Foruma mērķis ir atrast Krievijas režīmam "sabiedrotos Eiropā", kas "aizstāvēs tradicionālās vērtības, atbalstīs Krievijas intereses un panāks sankciju atcelšanu".

"Šī sanāksme ir pirmais pamata akmens jaunas pasaules celtniecībā," forumā norādīja "Rodina" politiķis Fjodors Birukovs.

Forumā piedalās pārstāvji no aptuveni desmit Eiropas partijām - lielākajai daļai no tām ir ultralabējo vai neonacistu reputācija. Vienlaikus tām raksturīga pārliecinoša atbalsta paušana Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam starptautiskajā arēnā.

"Mēs neatbalstām sankcijas pret Krieviju Ukrainas konflikta dēļ. (..). Neticami, kādu pacietību Krievija un prezidents Putins ir izrādījis, saskaroties ar NATO agresīvo politiku," konferencē paziņoja Eiropas Parlamenta (EP) loceklis Vācijas Nacionāldemokrātiskās partijas pārstāvis Udo Voigts.

Saietā ieradušies aptuveni 150 pārstāvji no Krievijas nacionālistu un Eiropas galēji labējām partijām.

Sanktpēterburgas liberālā opozīcija nosodījusi šo pasākumu, tomēr pie viesnīcas, kurā notiek saiets, sapulcējušies vien daži desmiti protestētāju.

"Skandalozi, ka Krievija laipni uzņem Musolīni un Hitlera pēctečus," ziņu aģentūrai AFP norādīja viena no protestētājām.

Krievijas opozīcijas partijas "Jabloko" politiķis Boriss Višņevskis sestdien intervijā radio stacijai "Ekho Moskva" norādīja, ka vairāki šo partiju līderi atklāti sevi sauc par Ādolfa Hitlera sekotājiem un izmanto kāškrusta simboliku, vēsta ziņu kanāls "i24news".

Višņevskis paziņoja, ka centies apturēt šī pasākuma norisi un lūdzis Sanktpēterburgas prokuratūru sākt izmeklēšanu.

Višņevskis norādīja, ka pasākumā piedalīsies arī prokremlisko Austrumukrainas kaujinieku komandieri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!