Foto: AP/Scanpix

Kopš 16. oktobra Irākas spēki ar Kurdistānas pešmergas, Irānas balstīto šiītu grupējumu un ASV vadītās starptautiskās koalīcijas palīdzību ir uzsākuši valsts lielākās sunnītu pilsētas Mosulas atbrīvošanas kampaņu no teroristu organizācijas "Daesh", liela daļa operācijas laikā atbrīvoto pilsētas rajonu iedzīvotāji pārcēlušies uz bēgļu nometnēm drošajos Sīrijas un Irākas apgabalos, tostarp Hazeras apmetni.

Hazeras bēgļu nometnē, kura izveidota aptuveni pusceļā starp Mosulu un autonomās Kurdistānas galvaspilsētu Erbīlu, decembra sākumā dzīvoja ap 5500 cilvēku, jau decembra otrajā pusē tajā bija apmetušies vairāk nekā 30 000 kara bēgļu, bet nometne visu laiku tiek paplašināta. Tā ir viena no lielākajām bēgļu apmetnēm, kura izveidota tieši no Mosulas un Ninīves apkārtnes bēgošo cilvēku izmitināšanai.

Pirms operācijas sākuma tika lēsts, ka pilsētā varētu būt vairāk nekā miljons civiliedzīvotāju, no kuriem patlaban mājas pametuši jau vairāk nekā 125 000. Liela daļa no viņiem devušies bēgļu gaitās uz Irākas spēku vai kurdu kontrolētajām teritorijām, savukārt citi – uz Turciju un pat Sīrijas ziemeļrietumiem pašpasludinātajā kurdu autonomijā Rožavā.

Mosula džihādistu rokās ir kopš 2014. gada vasaras, kad islāmisti pēkšņā operācijā ieņēma plašas teritorijas Sīrijā un Irākā. Kopš tā laika to kontrolētajās zemēs jeb tā dēvētajā "Islāma valstī" tiek īstenoti skarbi šariata likumi. Mosulā darbojās šariata tiesa, un regulāri nāvessodus vai citādus bargus sodus saņēma visi, kuri neatbilst "Daesh" pieņēmumiem par tikumīgu pašpasludinātā kalifāta iedzīvotāju.

"Daesh" pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" karoga nogāšana:

#ISIS flag felled in Eastern #Mosul Today. pic.twitter.com/YuK2Dpu5K4— Welsh_Rebel (@TeamWillofficia) January 7, 2017

Kamēr Mosulā un tās apkārtnē turpinās kaujas, iedzīvotāji ir spiesti palikt bēgļu nometnēs. Džihādisti bieži izmanto civiliedzīvotājus dzīvo vairogu veidošanai, lai tādējādi atturētu irākiešus vai to sabiedrotos no uzbrukuma militārajām pozīcijām.

Tomēr, kā redzams kādā svētdien publiskotā video, liela daļa Mosulas iedzīvotāju palikuši pilsētā, un, neskatoties uz nepilnu kilometru tālāk esošo frontes zonu, atbrīvotajos rajonos novērojama normāla pilsētas ikdiena.

Normalcy gradually returning to areas in eastern #Mosul recaptured by #Iraq's forces. pic.twitter.com/8zQVtKE78p— Haidar Sumeri (@IraqiSecurity) January 7, 2017

Svētdien Irākas spēkiem izdevās sasniegt Tigras upi, kas sadala Mosulu divās daļās. Līdz ar to Irākas spēki kontrolē lielāko daļu plašo pilsētas austrumu rajonu, tomēr vēl jāatbrīvo pilsētas blīvāk apdzīvotie rajoni gan uz austrumiem, gan rietumiem no Tigras upes.

#Iraq's Federal Police during the retaking of Al-Salam hospital in #Mosul. Big blow to what's left of Da'ish morale. pic.twitter.com/Cgm6eAx6wM— Haidar Sumeri (@IraqiSecurity) January 7, 2017

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!