Foto: AFP/Scanpix

Bēdīgi slavenais Zviedrijas pilsētas Jēvles tradicionālais Ziemassvētku salmu āzis šogad nodedzināts jau naktī pēc atklāšanas, vēsta medijs "Local.se". Kāda nezināma neģēļa mestais molotova kokteilis lielo rotājumu strauji pārvērtis lāpā, un līdz ugunsdzēsēju atbraukšanai vairs neesot bijis, ko dzēst.

Par piromānu svētku mērķi izsenis kļuvušais salmu veidojums šogad bija 13 metrus augsts un svēris aptuveni 3,6 tonnas. Tas tika svinīgi atklāts svētdienas pēcpusdienā, bet jau ap plkst. 23 vakarā tas zvērojis liesmās.

"Tas ir ļoti, ļoti skumji Jēvles iedzīvotājiem, Jēvles āzim un tā faniem visā pasaulē," pēc notikušā uzbrukuma paziņoja figūras būvnieku komandas pārstāve Marija Volberga. Tiesa, tieši tas, ka āzis tradicionāli tiek iznīcināts, ir galvenais iemesls, kāpēc tas ir kļuvis slavens visā pasaulē.

Tiek ziņots, ka āža uzbūvēšana, ar to saistītie reklāmas izdevumi, atklāšanas pasākums un video tiešraides nodrošināšana šogad Jēvles pašvaldībai izmaksājusi aptuveni 235 000 eiro. Līdzekļi neesot taupīti arī āža drošībai, jo šogad āža uzstādīšanas tradīcijai aprit 50. gadskārta, un pašvaldība vēlējās nodrošināt tā izdzīvošanu vismaz līdz Ziemassvētkiem.

Pašvaldība jau paziņojusi, ka šogad vairs negrasās atjaunot nodedzināto figūru.

Par spīti tam, ka policija uzstādījusi lielu daudzumu augstākās klases novērošanas kameru, cilvēks, kurš metis molotova kokteili, atradies ārpus to uztveres zonas. Patlaban uzsākta izmeklēšana par tīšu mantas iznīcināšanu.

Pērn āzi nosvilinājis kāds iedzēris vīrs 27. decembrī. Lai gan aizdomās turamais noliedza savu vainu, viņa pēc degvielas smirdošās drēbes un šķiltavas rokās tomēr policijai likušas šaubīties par vīrieša teiktā patiesību, ziņo "Local.se".

50 gadu laikā salmu āzis svētku laiku spējis izdzīvot vien 12 reizes, tostarp vienu no tām ar uguņošanas raķešu radītiem bojājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!