Foto: Latvijas armija
Starptautisko mācību "Saber Strike 2017" ietvaros aktīva militārā darbība notiek arī ārpus Ādažu poligona – tostarp pa Latvijas ārēm braukā slovāku spēku kājnieku kaujas mašīnas BVP-2.

Intensīvas mācības ārpus poligona līdz 14. jūnijam notiek Amatas, Mālpils, Ogres, Ropažu, Salaspils un Stopiņu novados, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā.

Bruņotās kaujas mašīnas BVP-2 izmanto slovāku mehanizēto kājnieku rota, kas Latvijā atrodas Višegradas valstu grupas spēku sastāvā, īstenojot NATO samitā Varšavā pieņemto lēmumu par Baltijas reģiona drošības stiprināšanu. Pavisam Latvijā ir ieradušies ap 150 slovāku karavīru ar dažāda veida tehniku.

BVP-2 ir kājnieku kaujas mašīnas BVP uzlabotā versija, savukārt BVP, kā liecina arī tehnikas izskats, ir padomju kaujas mašīnas BMP bijušajā Čehoslovākijā ražota versijai. BMP plaši tiek izmantota dažādu valstu armijās, kā arī karadarbībā Ukrainas austrumos – šī tehnika ir gan Ukrainas, gan Krievijas un tās atbalstīto kaujinieku rīcībā.

Galerija: iznīcināti prokremlisko kaujinieku BMP pie Slovjanskas

BVP-2, atšķirībā no iepriekšējām versijām, ir izmantotas cita veida kāpurķēdes un amortizācijas sistēma. Mašīna paredzēta cīņai pret bruņotiem mērķiem, helikopteriem un kājniekiem.

Uzlabotā BVP arī dod iespēju kustības laikā šaut no mašīnas ar kājnieku ieročiem un ir pielāgota transportēšanai pa gaisu, teikts Čehijas, kura arī izmanto BVP-2, Aizsardzības ministrijas internet vietnē.

BVP-2 apbruņota ar 30 milimetru lielgabalu un 7,62 milimetru ložmetēju.

Lauka taktiskā vingrinājuma laikā Latvijas, ASV, Itālijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Norvēģijas, un Slovākijas bruņoto spēku vienības, pārvietojoties ar bruņutehniku, pilnveido savstarpējo sadarbību un spēku savietojamību, veicot taktiskās operācijas teritorijās, kas jau pirms mācību norises saskaņotas ar zemju īpašniekiem, skaidro preses virsniece Sandra Brāle.

Šogad apvienoto sauszemes un gaisa spēku mācību vadošā valsts ir Latvija. Mācībās Latvijā piedalās vairāk nekā 2000 karavīru un zemessargu no Latvijas, Lietuvas, Itālijas, Norvēģijas, Lielbritānijas, Polijas un Slovākijas, kā arī ASV.

Mācību laikā tiek uzlabota dalībvalstu sadarbība, gatavības un kaujas spējas, kā arī demonstrēta sabiedroto spēja ātri reaģēt un pārvietot spēkus visā reģionā.

Militārās mācības "Saber Strike" ir ikgadējas ASV vadītas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, kas tiek organizētas jau kopš 2010. gada.

Aizsardzības ministrija aicina iedzīvotājus iedzīvotājus neuztraukties, redzot tehnikas, karavīru un zemessargu pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!