Foto: EPA/Scanpix/LETA

Taizeme piešķīrusi pilsonību trenerim un trim futbola komandas locekļiem, kuri pagājušajā mēnesī tika izglābti no applūdušas alas valsts ziemeļos, vēsta raidsabiedrība BBC.

Zēni un viņu treneris bija starp 480 000 bezpavalstnieku, kuri dzīvoja dienvidaustrumu Āzijā. Lai situāciju mainītu un paātrinātu viņu pilsonības pieteikumu izskatīšanu, tika reaģēts nekavējoties.

Daudzi no Taizemes iedzīvotājiem, kuriem nav pavalstniecības, nāk no kalnu klejotāju ciltīm un citām etniskām grupām, kuras gadsimtiem dzīvojušas ap Taizemes, Mjanmas, Laosas un Ķīnas robežām.

Jau vēstīts, ka 11 līdz 16 gadus vecie zēni un viņu 25 gadus vecais futbola treneris pazuda 23. jūnijā. Grupa iegāja alā, kad tur bija sauss, bet pēkšņās lietusgāzes appludināja ieeju.

Deviņas dienas neviens nezināja, vai viņi vēl ir dzīvi, līdz pirmdienas, 2. jūlija, naktij, kad grupu sausā nišā četrus kilometrus no ieejas atrada divi britu ūdenslīdēji, kas bija pievienojušies glābšanas komandai. Taču tas prasīja vēl sešas dienas, lai izglābtu pirmos komandas locekļus.

Treneri, kurš tika slavēts par zēnu turēšanu drošībā pēc tam, kad ala tika appludināta, izglāba 18. dienā kopā ar pēdējiem trim puišiem. Viņš un vēl trīs komandas biedri, kuri ir dzimuši Taizemē, trešdien īpašā ceremonijā saņēma savas personas apliecības.

Čiangrajas provinces policijas šerifs atzina, ka viņi atbilduši visiem kritērijiem, lai iegūtu pilsonību. Viņš ziņu aģentūrai AFP pastāstīja, ka šis lēmums nav bijis saistīts ar nelaimi Taizemes alā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!