Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tūkstošiem abortu pretinieku sestdien trijās lielākajās Horvātijas pilsētās piedalījās "Dzīvības gājienā", nesot plakātus ar tekstu "Es neesmu izvēle - es esmu bērns".

Galvaspilsētā Zagrebā uz gājienu bija sapulcējušies aptuveni 10 000 cilvēku. Vēl vairāki tūkstoši viņu domubiedru piedalījās šai akcijā Rijekā un Splitā Adrijas jūras piekrastē. Splitā arhibīskaps Marins Barisičs noturēja misi, kurā aicināja aizsargāt dzīvību no pat ieņemšanas brīža.

Lai gan Horvātijas sabiedrībā viedokļi šai jautājumā dalās, gājieni norisinājās gandrīz bez starpgadījumiem. Tiesa gan, Rijekā pretējā viedokļa paudēji bija sarīkojuši savu demonstrāciju - "Brīvības gājienu", kurā saskaņā ar vietējo mediju aplēsēm arī piedalījās vairāki tūkstoši cilvēku. Policija aizturējusi vairāk nekā 20 sieviešu tiesību aizstāvju, kuras mēģināja bloķēt abortu pretinieku demonstrāciju.

Saskaņā ar likumu, kas pieņemts 1978. gadā, vēl komunistiskās Dienvidslāvijas laikā, aborti Horvātijā ir atļauti līdz 10.grūtniecības nedēļai.

Tomēr, kā norāda aktīvisti, daudzu valsts slimnīcu ārsti atsaucas uz sirdsapziņas klauzulu likumdošanā, atsakoties veikt abortus.

Horvātijas Augstākā tiesa pērn noraidīja aicinājumus aizliegt abortus, bet vienlaikus arī uzdeva parlamentam līdz nākamā gada sākumam pieņemt jaunu likumu šai jautājumā, norādot, ka pašreizējā likumdošana ir novecojusi.

Gandrīz 90% no Horvātijas 4,2 miljoniem iedzīvotāju ir katoļi, un baznīcai sabiedrībā ir svarīga loma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!