Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tūkstošiem cilvēku izgājuši Prāgas un citu pilsētu ielās, protestējot pret bijušā kādreizējās Čehoslovākijas komunistiskā marionešu režīma policista, kurš astoņdesmitajos gados personīgi piedalījies pret režīmu vērstu mītiņu apspiešanā, ievēlēšanu par Čehijas parlamenta komitejas vadītāju.

48 gadus vecais komunistu deputāts Zdeņeks Ondrāčeks piektdien ieguva tiesības vadīt komiteju, kas uzrauga Drošības spēku ģenerālinspekciju, kura izmeklē policistu pastrādātus noziegumus.

Kritiķi norāda uz Ondrāčeka lomu antikomunistisko mītiņu apspiešanā Prāgas centrā 1989. gadā, tostarp tā gada 17. novembrī, kad brutāli tika apspiests studentu maršs un vairāki simti protestētāju tika ievainoti. Mītiņam 1989. gada nogalē sekoja tā sauktā Samta revolūcija, kuras rezultātā Čehoslovākijā tika gāzts komunistiskais režīms.

Viens no protestu organizatoriem Vojtehs Otervels paziņoja, ka Ondrāčeka ievēlēšana par parlamenta komitejas vadītāju "pārkāpj robežu", piebilstot, ka šis solis ir kārtējais gājiens ekstrēmu uzskatu normalizācijas procesā valstī. Prāgas centrā izveidojušās garas rindas, lai parakstītu petīciju pret bijušā policista politisko karjeru.

Ondrāčeks, kuru daži Čehijas mediji iesaukuši par "komunistu kūlēju", piektdien uzstāja, ka "mēs kalpojām valstij, šīs republikas pilsoņiem". 1989. gada novembrī čehi mītiņā pieminēja čehu studentu Janu Palahu, kurš, protestējot pret PSRS iebrukumu Čehoslovākijā, 1968. gadā aizdedzinājās.

Tobrīd 20 gadus vecais policists komunistiskās Čehoslovākijas televīzijai mītiņu raksturoja kā vardarbīgu pasākumu, kurā ar ķēdēm, akmeņiem, nažiem un pat adāmadatām bruņoti protestētāji uzbrukuši policijai. "Esmu pārliecināts, ka policijas rīcība (..) bija būtiska kārtības atjaunošanai pilsētas centrā," viņš tolaik paziņoja. Ondrāčeks vēlāk kādā intervijā atzina, ka ar steku mītiņā iesitis kādai jaunai sievietei.

Pērnā gada oktobrī notikušajās Čehijas parlamenta vēlēšanās komunisti saņēma 7,76% balsu, un viņiem ir piektā lielākā frakcija parlamentā.

Vēlēšanās uzvarēja miljardiera Andreja Babiša izveidotā populistiskā partija "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO), kas izcīnīja 78 no 200 parlamenta apakšpalātas deputātu vietām. Par premjerministru kļuvušais Babišs šobrīd turpina sarunas par jaunās valdības izveidošanu. Viņš ir izteicies, ka kabineta atbalstīšanai varētu piesaistīt komunistus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!