Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tūkstošiem cilvēku svētdien Barselonā izgāja protesta demonstrācijā, šādi paužot savu sašutumu par Katalonijas bijušā prezidenta Karlesa Pudždemona aizturēšanu Vācijā.

Demonstranti sauca "Pudždemons ir mūsu prezidents" un "Brīvību politieslodzītajiem", gājienā dodoties no Ramblas, Barselonas galvenā bulvāra, uz Eiropas Komisijas (EK) biroju Katalonijas galvaspilsētā.

"Šī Eiropa ir apkaunojoša," viņi sauca pie EK biroja.

Vācijas policija svētdien aizturēja Pudždemonu, kurš Vācijā bija iebraucis no Dānijas un bija ceļā uz Beļģiju.

Eksprezidents šobrīd atrodas apcietinājumā, un pirmdien viņam Vācijā jāstājas tiesas priekšā, kas lems par viņa tālāko likteni, pavēstījušas amatpersonas.

Spānijas Augstākā tiesa piektdien izdeva jaunus orderus Pudždemona un vēl sešu Katalonijas politiķu, kas šobrīd uzturas ārzemēs, aizturēšanai.

"Tas, ko viņi šajās dienās dara, ir pilnīgi nepieņemami. Pret mums izturas kā pret noziedzniekiem, jo gribam neatkarību," ziņu aģentūrai AFP sacīja 60 gadus vecā skolotāja Roza Vela, kas arī piedalījās svētdienas demonstrācijā.

Pudždemons šonedēļ bija Somijā, kur viņam bija tikšanās parlamentā. Piektdien viņš uzstājās ar runu Helsinku universitātē.

Spānijas Augstākā tiesa piektdien paziņoja, ka tiesās par "dumpi" 13 katalāņu separātistus, arī Pudždemonu, par viņu lomu reģiona centienos atdalīties no Spānijas.

Ja tiesa atzīs viņu vainu, viņiem draud līdz 30 gadiem cietumā. Vēl 12 cilvēkiem izvirzītas mazāk smagas apsūdzības par nepaklausību.

Pudždemona valdība 1. oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Glābjoties no aizturēšanas, Pudždemons pēc viņa valdības atlaišanas aizbēga uz Beļģiju, bet Katalonijā palikušie viņa administrācijas locekļi, arī vicepremjers Urials Džunkerass, tika aizturēti un ievietoti apcietinājumā.

Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 21. decembrī katalāņu separātisti tomēr saglabāja absolūto vairākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!