Foto: AP/Scanpix/LETA

Tūkstošiem cilvēku svētdien Barselonā piedalījās demonstrācijā, protestējot pret deviņu Katalonijas neatkarības kustības līderu turēšanu apcietinājumā.

Daudzi demonstranti, kas devās gājienā pa vienu no galvenajām Barselonas ielām "Avinguda del Paral·lel", bija dzeltenās jakās un žaketēs, vai arī aplikuši dzeltenas šalles. Dzeltenā krāsa izvēlēta par simbolu solidaritātei ar apcietinātajiem līderiem. Daudzi sauca: "Brīvību politieslodzītajiem!"

Katalāņus uz demonstrāciju aicināja kustība, kas martā tika izveidota, "lai aizstāvētu Katalonijas institūcijas, kā arī tās pilsoņu pamattiesības un brīvības".

Protesta akciju atbalsta arī divu Spānijas lielāko arodbiedrību CCOO un UGT Katalonijas nodaļas.

Atbalstot deviņus apcietinātos līderus, cilvēki visā Katalonijā pie apģērba piesprauduši dzeltenas lentītes, kā arī izlikuši balkonos plakātus ar dzeltenās lentes attēliem.

Spānijas tieslietu ministrs Rafaels Katalā dzelteno lentīšu izmantošanu nodēvējis par "aizvainojošu", sakot ka Spānijā neesot politieslodzīto, bet gan "politiķi ieslodzījumā".

Katalonijas bijušā prezidenta Karlesa Pudždemona valdība 1. oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas, savukārt Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 21.decembrī katalāņu separātisti tomēr saglabāja absolūto vairākumu, un pretstāve starp Barselonu un Madridi turpinās.

Ja Katalonijā līdz 22. maijam netiks izraudzīts jauns līderis, reģionā tiks rīkotas jaunas parlamenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!