Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcijas un Sīrijas pierobežā novērota liela turku karaspēka aktivitāte un papildspēku ierašanās. Cita starpā uz robežas izvietoti smagie ieroči, bet Sīrijas teritorijā nedēļas sākumā devušās izlūku vienības kolonnas, kuras kaimiņvalstī izveidojušas kontrolpunktus.

Militārais portāls "Janes", atsaucoties uz Turcijas Bruņoto spēku pārstāvjiem, ziņo, ka Turcijas karaspēka karavīri 8. oktobrī šķērsojuši Sīrijas robežu, lai tās Idlibas provincē izveidotu kontrolpunktus.

Turcijas puse norāda, ka operācija veikta kā daļa no Astanas sarunās ar Irānu un Krieviju panāktās vienošanās par tā dēvēto deeskalācijas zonu izveidi. Idlibas provinces rietumdaļā kopumā 14 novērošanas posteņos tikšot izvietoti aptuveni 500 Turcijas karavīri, atsaucoties uz Turcijas medijiem, raksta "Janes". Sarunās panāktā vienošanās nosaka, ka Turcijas spēki šīs teritorijas kontrolēs sešus mēnešus.

Turcija līdz šim bijusi viena no lielākajām Sīrijas opozīcijas kustību atbalstītājām, un teritorijas, kurām paredzēts nonākt tās karaspēka kontrolē, ir tai draudzīgu spēku kontrolē.

Tikmēr Krievija, kuras karavīri tikšot dislocēti Idlibas provincē uz austrumiem no Turcijas spēkiem, ir viena no lielākajām Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atbalstītājām, un līdz šim tās karavīri cīnījušies pret opozīcijas, tostarp Turcijas apbruņotās opozīcijas, kaujinieku grupējumiem.

Pagaidām krievu karavīru pārņemamās teritorijas ir citu, Turcijai ne tik draudzīgu opozīcijas spēku kontrolē. Idlibas austrumu daļu galvenokārt kontrolē radikālā sunnītu islāmistu kustība "Hayat Tahrir al-Sham".

Līdzšinējā Turcijas aktivitāte reģionā norāda uz kādu citu mērķi – kurdu ierobežošanu. Turcijas armijas aktivitātes galvenokārt vērojamas gar kurdu kontrolēto teritoriju robežām.

Kurdi, 2011. gadā sākoties pilsoņu karam, savā kontrolē pārņēma plašas galvenokārt etnisko kurdu apdzīvotās teritorijas. Kopš tā laika kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF) ar ASV vadītās starptautiskās koalīcijas atbalstu spējuši atsist teroristu grupējuma "Daesh" uzbrukumus un pārņemt plašas džihādistu ieņemtās teritorijas.

Tikmēr Turcija SDF galveno militāro spēku "Tautas aizsardzības vienības" (YPG) dēvē par Turcijā aizliegtās politiskās kustības "Kurdistānas strādnieku partija" (PKK) meitas organizāciju. PKK Turcija un daudzas rietumvalstis uzskata par teroristu organizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!