Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas pilsētās svētdien turpinās gan Maidana aktīvistu, gan prokrieviski noskaņotu atceltā prezidenta Janukoviča atbalstītāju mītiņi.

Krimas pilsētā Kerčā aptuveni 200 cilvēki bija pulcējušies mītiņā ar lozungiem "Maidanam - nē!", ""Berkut" ir varoņi!", "Fašisms neies cauri!". Viņi devās uz pilsētas izpildkomitejas ēku, norāva Ukrainas karogu un tā vietā izkāra Krievijas karogu, skandējot: "Mēs gribam pie Krievijas!". Mītiņa rīkotājs centās cilvēkus atrunāt, karoga nomainītājus pūlējās aizkavēt arī dažas sievietes, pie mītiņotājiem iznāca pilsētas mērs, kas mēģināja viņus nomierināt, bet pūlis viņu pārkliedza ar saucieniem "Krievija, Krievija!". Karogu mēģināja nosargāt miliči, bet arī viņiem tas neizdevās.

Vairāk nekā 1000 prokrievisko spēku pārstāvju bija sanākuši pie Krimas parlamenta ēkas Simferopolē, skaidrojot, ka pulcējušies svinēt Tēvzemes aizstāvju dienu - 23.februārī, kas savulaik bija Padomju armijas diena. Iepretī parlamentam notika vairāki militarizēti konkursi, tostarp sacensības automātu izjaukšanā un salikšanā. Tika izteikti arī aicinājumi pierakstīties "brīvprātīgajās tautas pašaizsardzības vienībās" Pēc rīkotāju teiktā, tajās kopumā pieteikušies vairāk nekā 2000 cilvēki.

Savukārt Krimas tatāru parlaments - medžliss - aicinājis Ukrainas Augstāko radu pieņemt jaunu konstitūcijas redakciju, kas novērstu jaunus apdraudējumus "Ukrainas valstij un tās pilsoņu dzīvībai".

Tikmēr Doņeckā svētdien notikuši divi mītiņi - Eiromaidana aktīvisti sanākuši godināt Kijevas sadursmju upuru piemiņu, bet otrā pasākumā pulcējušies aptuveni trīs tūkstotis atceltā prezidenta Viktora Janukoviča atbalstītāju ar oranži melnajām Svētā Jura lentēm pie atlokiem, kas slavina milicijas specvienību "Berkut", vēršoties pie berkutiešiem ar izsaucieniem "Paldies, puiši, paldies par Kijevu!" Ielās parādījušies arī provokatori, kuri rupji lamā žurnālistus.

Eiromaidana atbalstītāji Doņeckā izteikuši neuzticību gubernatoram, ko savulaik iecēlis Janukovičs, un paziņojuši, ka ievēlējuši savu "Tautas radu", kurā iekļauti pārstāvji no trim opozīcijas partijām, trim sabiedriskajām organizācijām un trim medijiem.

Luganskā aktīvisti nodibinājuši "Maidana radu" un pieprasījuši, lai pilsētas un apgabala vadītāji viņiem nodod varu, savukārt līdzšinējās varas piekritēji pulcējušies savā mītiņā un "brīvajā mikrofonā" kritizē protestu kustību Kijevā. Mītiņa dalībniekiem līdzi ir Krievijas karogs, daudzi bruņojušies ar nūjām. Iepriekš Luganskas pilsētas un apgabala padomju deputāti pieņēma aicinājumu Ukrainas parlamentam vienlaikus ar pirmstermiņa prezidenta vēlēšanām rīkot arī parlamenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!