Foto: Reuters/Scanpix
Cenšoties spodrināt drūmo profesijas tēlu un piesaistīt arodam jaunus entuziastus, Ungārijā aizvadītas nacionālās kapraču sacensības, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Dalībnieku uzdevums – izmantojot lāpstas, grābekļus, cirvjus un cērtes, izrakt 80 centimetrus platu, divus metrus garu un 1,6 metrus dziļu kapu. Žūrija vērtēja ne tikai kapraču ātrumu, bet arī viņu rakuma vizuālo izskatu.

Čempionātā, kas risinājās Ungārijas austrumu pilsētā Debrecenā, dalību ņēma 18 divu cilvēku komandas. Tandēmu taktika bija dažāda. Daži pāri kapu raka reizē. Citos pāros racējs bija viens, bet pārinieks izraktās smiltis kārtoja glītās kaudzītēs ap kapa kopiņu. Gādājot par racēju drošību, kapam pārsniedzot viena metra dziļumu, tikai vienam kapracim bija ļauts tajā atrasties.

Ungārijas čempionāts bija kvalifikācijas posms pirms lielajām sacensībām, kas novembrī notiks Slovākijā. "Sky News" raksta, ka kapraču profesija piedzīvo grūtus laikus, jo aizvien populārāka sabiedrībā kļūst nelaiķu kremēšana.

Sacensībās uzvarēja Ungārijas kapraču asociācijas priekšsēdētāja vietnieka Zoltāna Juracšika komanda. "Šī ir profesija. Kolēģi, kas šodien piedalījās sacensībās, ir lepni par savu darbu un ir pelnījuši mūsu cieņu," pēc uzvaras teica Juracšiks.

Juracšikam sacensībās bija priekšrocības. Debrecena ir viņa dzimtā pilsēta. Ikdienā viņš izrok līdz pat desmit kapiem, tāpēc zināšanas par smilšaino pilsētas reljefu un gadu gaitā gūtā pieredze, ļāva viņa tandēmam sacensības noslēgt krietnu laika sprīdi pirms konkurentiem.

Sacensību organizatore Irēna Kari norādīja, ka "šie vīri ar nāvi sastopas katru dienu. Dažreiz cilvēki mēdz par viņiem pajokot. Taču arī kaprači ir cilvēki". Organizatore skaidro, ka pensijā aizejošajiem kapračiem ir grūti atrast jaunus aizvietotājus. "Jauniešiem mūsdienās nepatīk rakt un strādāt," teica Kari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!