Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vairāki desmiti tūkstoši slovāku piektdien, 9. martā, izgāja ielās, lai protestētu pret valdību un korupciju, kas seko pēc žurnālista Jāna Kucjaka slepkavības.

Laikraksts SME vēsta, ka apmēram 40 000 cilvēku pulcējušies galvaspilsētā Bratislavā, kas ir lielākā protesta akcija kopš 1989. gadā notikušās Samta revolūcijas, kuras rezultātā bijušajā Čehoslovākijā tika gāzts komunistiskais režīms.

Protesti iesākušies miermīlīgi, lai arī premjerministrs Roberts Fico piektdien brīdināja, ka protestētāji varētu uzbrukt "sabiedriskajām ēkām".

"Fico, atkāpies!" bija lasāms viena protestētāja turētajā transparentā. Citos vēstījumos bija lasāms "Mēs gribam piedienīgu Slovākiju" un "Fico gultā ar mafiju".

Cilvēki pulcējās arī pie Slovākijas vēstniecībām Prāgā un Berlīnē.

Slovākijas prezidents Andrejs Kiska, kurš pēc žurnālista slepkavības aicinājis uz pārkārtojumiem valdībā vai pirmstermiņa vēlēšanām, centās izbeigt krīzi, uzaicinot Fico un parlamenta spīkeru Andreju Danko piektdien uz sarunām. Viņi tomēr nespēja vienoties par kopīgu paziņojumu.

Ungāru etnisko minoritāti pārstāvošā labēji centriskā partija "Tilts" ("Most-Hid") brīdinājusi, ka pametīs valdošo koalīciju, ja no amata neatkāpsies Fico vadīto partiju "Virziens-sociāldemokrātija" ("Smer-SD") pārstāvošais iekšlietu ministrs Roberts Kaliņāks.

Ja "Tilts" izlemtu aiziet no koalīcijas, Fico nāktos vadīt mazākuma valdību vai arī rīkot jaunas vēlēšanas.

Slovākiju apmeklējusi Eiropas Parlamenta (EP) delegācija, kas interesējas par izmeklēšanas gaitu.

"Eiropas Savienība dara visu iespējamo, lai atbalstītu izmeklēšanu par viņu [Kicjaka] nāvi," tviterī paziņoja delegācijas vadītājs Klods Moress no Lielbritānijas.

Kucjaka slepkavība jau pagājušajā nedēļā izraisīja protesta akcijas Slovākijā, un Bratislavā ielās izgāja apmēram 25 000 cilvēku.

Kā ziņots, 27 gadus vecā Kucjaka un viņa draudzenes Martinas Kušnirovas līķi ar šautām brūcēm tika atrasti 25. februārī pāra mājā Veļka Mačā Bratislavas austrumu pievārtē.

Savu pēdējo nepabeigto rakstu, kuru pagājušajā nedēļā publicēja portāls "aktuality.sk", Kucjaks veltījis itāļu mafijas darbībai Slovākijā un tās sakariem ar Fico tuvu stāvošām personām.

Opozīcija pieprasījusi žurnālista slepkavības izmeklēšanā iesaistīt ārvalstu ekspertus, kā arī jau iepriekš korupcijas skandālos iesaistītā Kaliņāka demisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!