Foto: Vida Press

Šonedēļ tūristi un vietējie itāļi varēja novērot ārkārtīgi retu parādību – seklākie pasaulslaveno Venēcijas kanāli izžuva gandrīz pilnīgi sausi, atsedzot dubļaino gultni, liecina aģentūras "Vida Press" uzņemtie attēli.

Ievērojamo ūdens atplūdi izraisījis bēgums apvienojumā ar izteikti sauso ziemu un Itālijas ziemeļaustrumiem netipiski siltajiem laikapstākļiem.

Rezultātā daļa laivu un gondolu gan mazākos kanālos, gan pie pasaulslavenā Rialto tilta nosēdās dubļos. Līdz ar to arī tā dēvēto "ūdens satiksmes autobusu" jeb vaporeto satiksme bija daļēji traucēta, kas savukārt pastiprinājis tūrisma plūsmu uz jau tā šaurajām Venēcijas ieliņām.

Ūdens līmeņa izmaiņas pēdējās dažas desmitgades īpaši satraukušas vietējos iedzīvotājus. Neparedzamāki un krasāki kļuvuši gan plūdi, kuri seno pilsētu piemeklē katru decembri, gan ūdens nokrišanās, kas jau otro gadu pēc kārtas daļu kanālu atstājusi sausus. Turklāt ik gadu Venēcija kopumā nogrimst par aptuveni vienu līdz diviem milimetriem, atklājuši zinātnieki.

Pārmaiņu rezultātā kopš 1951. gada Venēcijas pastāvīgo iedzīvotāju skaits krities no 175 000 līdz 55 000 jeb vairāk nekā trīs reizes. To veicinājis arī aizvien pieaugošais tūristu skaits, kā arī nekustamā īpašuma cenu celšanās, neskatoties uz aizvien lielāku skaitu pamestu un sliktā stāvoklī esošu namu.

Līdz šim visu laiku zemākais ūdens līmenis fiksēts 1934. gadā, kad ūdens līmenis paisuma laikā nokrities par aptuveni 1,22 metriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!