Foto: Shutterstock
Līdz ar svētku galdu, kas savā mugurā nes ne tikai svečturus, bet arī greznu siļķi biešu kažokā, mandarīnu kalnus, dzērveņu mājas limonādes krūkas un sarkanvīna glāžu tievās kājiņas, mielošanās un svinēšana mēdz skart kā galdautus, tā arī pašu svinētāju svētku tērpus. Cīņā ar svētku laika traipiem mājas apstākļos var doties ar pavisam ikdienišķiem "ieročiem" – aukstu ūdeni, auduma salveti un veļas ziepēm.

Auksts ūdens un pacietība

"Viss, kas ir uz svētku galda, kādā brīdī var nonākt arī uz apģērba," teic apģērbu tīrītavas "Irve" pārstāve Rita Kaminska, taujāta, kas ir biežāk sastopamie traipi uz apģērba pēcsvētku laikā. "Kafija, vīns, tomātu mērces, majonēzes un tā tālāk... Jo krāsaināks svētkos bijis dzēriens vai ēdiens, jo briesmīgāki ir traipi, ko ieraugām pēc svētkiem. Īpaši, ja cilvēks ir centies pats tos arī tīrīt. Tad bieži vien traips ir ietīrīts vēl dziļāk audumā." Ja apģērba gabals ir īpaši smalks vai mīļš, tomēr ieteicams pašiem ar radušos traipu nedarīt neko. Vienīgais solis ir traipu uzreiz viegli nosusināt ar auduma salveti un pēc tam atstāt to tīrīšanas profesionāļu pārziņā.

Viens mazs punktiņš uz baltā svētku krekla dažam labam var sabojāt omu uz visu svētku vakaru. Taču tīrītavas pārstāve uzsver, ka vismaz galdautiem, auduma salvetēm un dvieļiem ir lielāka iespēja pēc svētkiem atgūt savu baltumu, jo šādus auduma izstrādājumus var mazgāt augstākā temperatūrā, nebaidoties no izbalēšanas. Sarežģītāka kopšana būs dabiskajiem audumiem – linam, kokvilnai, vilnai –, jo tie tīrīšanai padodas grūtāk nekā sintētiskie audumi, tomēr dabisko audumu šķiedras videi nav tik kaitīgas kā sintētiskās šķiedras, kuras notekūdeņos rada mikropiesārņojumu.

Kā tikt galā ar svētku laikā iemantotiem traipiem apģērbam mājas apstākļos, turklāt videi saudzīgā veidā? Pirmkārt, jāapbruņojas ar sāli, aukstu ūdeni, ledu, tīru auduma salveti un tīru sviesta nazi. Otrkārt, ja nav ieceres apģērba gabalu pēcāk nest uz specializēto tīrītavu, tādā gadījumā cīņu ar radušos traipu mājas apstākļos nevajadzētu atlikt uz vēlāku laiku un talkā vērts ņemt veļas ziepes, vēlams – ekomarķētas.

Kafija. Kafijas traipam uz apģērba pirmā palīdzība būs aukstā ūdenī samērcēta drāniņa.

Dzērveņu vai citu ogu dzērieni. Traipa vietai ieteicama veļas ziepju putu kārta, kurai ļauj kādu brīdi iedarboties, pēc tam izskalo ar remdenu ūdeni.

Sarkanvīns. Ja uz apģērba ir sarkanvīns, ātrākā rīcība ir aukstā ūdenī samērcēta drāniņa, bet pēc tam traipa vietai jāuzber sāls un jāpatur kādu brīdi. Ja traips vēl aizvien ir palicis, palīgā var ņemt arī ekomarķētu veļas mazgāšanas līdzekli, to viegli saputojot un uzliekot traipa vietā.

Šokolāde. Ja uz apģērba uzkritušas šokolādes drumslas, palīgs būs ledus gabaliņi. Tos pieliek traipa vietai, lai šokolāde nekūst. Pēc tam biezo šokolādes kārtu nokasa ar aukstu nazi, bet traipa vietu ieziepē ar veļas ziepēm un siltu ūdeni, kādu laiku uz konkrētā traipa vietas paturot putas.

Tauki un eļļas. Vispirms traips saudzīgi jānosusina, izvairoties ieberzēt to vēl vairāk audumā. Ja cietis ir galdauts, zem tā paliek papīra vai auduma salveti, pa virsu uzber galda sāli vai sodu, lai uzsūktu traipā esošos taukus un neļautu tam kļūt lielākam.

Lūpukrāsa. Ja lūpukrāsas nospiedums nav palicis uz krūzītes malas vai uz vaiga, bet gan uz apģērba, čaklākais palīgs būs viegli saputots ekomarķēts veļas mazgājamais līdzeklis, kuram uz traipa vietas jāļauj nostāvēties.

Asinis. Svētku karstumā mēdz gadīties arī sadzīviskas traumas, kuru rezultātā uz apģērba vai galdauta var uzrasties arī asins traipi. Ātrākais palīgs būs auksts ūdens un veļas ziepes. Asins traipu gadījumā tūlītējai rīcībai, lai traips neieēstos audumā, palīgs būs arī ūdeņraža pārskābe.

Svece vai sveķi. Ja uz apģērba nokļūst sveces vai sveķu radīti traipi, pēc iespējas ātri tos jāsastindzina, pēc tam uzmanīgi jānokasa. Ja ir iespēja, apģērba gabals jāieliek uz kādu brīdi saldētavā. Kad traipa virskārta nokasīta, nākamais palīgs ir veļas ziepes vai mazgājamais līdzeklis. Noteikti nevajadzētu šādu apģērba gabalu likt veļasmašīnā, jo sveces vai sveķu radīti traipi var sabojāt ne tikai citus apģērbus, bet arī kaitēt pašai ierīcei.

Palīgs mājās – labas veļas ziepes

Ko tomēr nevajadzētu darīt pašam mājas apstākļos? Nevajadzētu susināt, berzēt vai tīrīt apģērbu ar ātrumā paķertām krāsainām papīra salvetēm. Tas situāciju var padarīt vēl bēdīgāku. Daudz noderīgāks izrādīsies auduma kabatlakatiņš, vēlams gaišā tonī, kā arī tīras auduma salvetes vai arī parasta balta marlīte.

Tāpat arī vairumā gadījumā jāizvairās no traipa tūlītējas tīrīšanas ar karstu ūdeni – daudzos gadījumos tas traipam tikai ļaus augt plašumā, ietiecoties auduma šķiedrās vēl tālāk. Arī citrons un tā sula var radīt vairāk skādes, nekā palīdzības traipa neitralizēšanā – citrons var izbalināt auduma krāsu, savukārt pavisam balto apģērbu līdz žilbinoši baltai pakāpei neattīrīs.

Kad "ātrā palīdzība" traipam sniegta, nepārspēts palīgs vēl aizvien mājas apstākļos ir saimniecības jeb veļas ziepes. "Ja ar svētku traipiem ir doma tikt galā pašam, mājas apstākļos drošākā izvēle apģērba tīrīšanai būs veļas ziepes, jo tās vismazāk bojā audumu," stāsta tīrītavas pārstāve Rita Kaminska. Taču jāņem vērā, ka arī veļas jeb saimniecības ziepju sastāvā ir dažādas izejvielas.

Izvēloties veļas ziepes, iesaku meklēt tās, kurām ir piešķirts ekomarķējums. Jāpievērš uzmanība, vai veļas ziepēs nav par reproduktīvajai sistēmai toksisku atzītais nātrija perborāts un par kancerogēnu uzskatītais titāna dioksīds.
Jana Simanovska, vides inženiere

"Veļas ziepes ražo, taukiem vai eļļām reaģējot ar sārmu, veidojot taukskābju sāļus, kas savas dabas dēļ gan labi šķīdina netīrumus, gan kopā ar tiem nonāk ūdenī. Tomēr, domājot par vidi, ieteicams izvairīties no ziepēm, kas ražotas no palmu eļļas, kuras dēļ tiek izcirsti lietus meži, un no dzīvnieku taukiem, mazinot lopkopības ietekmi uz vidi." Videi saudzīgus tīrīšanas līdzekļus palīdzēs atpazīt arī ekomarķējumi Eiropas "Ekopuķīte", "Ziemeļu gulbis" vai Vācijas "Zilais eņģelis".

Raugoties uz mājas apstākļos pieejamajiem līdzekļiem cīņai ar traipiem, saudzīgs palīgs būs ne tikai sāls, bet arī ūdeņraža peroksīds jeb tautā sauktā ūdeņraža pārskābe, ko var izmantot, piemēram, asins traipu neitralizēšanā uz auduma. Taču noteikti jāizvērtē apģērba gabala svarīgums, jo pastāv risks kaitēt auduma krāsai, īpaši, ja tā ir koša. "Noteikti neiesaku pašiem cīnīties ar traipiem uz apģērba tajos gadījumos, ja konkrētais apģērbs pieprasa sauso tīrīšanu," piebilst Simanovska.

Lai mazāk satraukumu

Lai svētkos mazāk satraukumu par traipiem, ir vērts izvērtēt, kas pašam būs mugurā. Mazāk galvassāpju būs tad, ja apģērbs būs raibs vai ja līdzi būs arī kāda maiņas kārta ārkārtas situācijai. Gatavojoties tematiskai svētku ballītei, ir vērts iegriezties lietoto apģērbu veikalā – tur svētku reizei var piemeklēt kādu ekstravagantāku apģērba gabalu, turklāt vairums apģērbu jau būs piedzīvojuši pirmās mazgāšanas reizes, apliecinot arī savu izturību. Lietoto apģērbu veikalā iegādāts apģērbs, iespējams, mazinās arī raizes par tā tālāko likteni.

Pirms mazgāšanas noteikti jāpārliecinās, vai apģērbi ir paredzēti mazgāšanai veļas mašīnā. Rūpējoties par saudzīgu veļas mazgāšanu, pirms kādu apģērba gabalu mazgāt, ieteicams izvērtēt, vai tas patiesi jāliek veļas mašīnā vai arī ir iespējams izmazgāt konkrēto vietu uz apģērba gabala ar rokām. It īpaši, ja tas ir sintētisks apģērbs, no kura mazgāšanas laikā izdalās mikrošķiedras. Tās nenoārdās notekūdeņos, bet kļūst par mikropiesārņojumu. Noteikti nevajadzētu likt veļasmašīnā arī vienu t-kreklu un zeķes, bet sagaidīt to brīdi, kad mazgāšanai ir sakrājusies kaudzīte apģērbu. "Domājot par vidi, jāizvērtē arī drēbju gludināšanas nepieciešamība, jo gludināšana patērē gan elektrību, gan paša gludinātāja laiku," piebilst Simanovska.

Zaļais padoms!

Atceries, ka lielākais pēcsvētku "traips" ir paša cilvēka atstātā "pēda", ko rada pašu svētku svinēšanas neilgtspējīgās izvēles un rīcības. Gatavojiet kopā – tik, cik viesu pulkā apēdīsiet. Un, visbeidzot, radiet svētkus citiem, dāvinot savu laiku un jaunas pieredzes, nevis lietas!

Projektu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild "Delfi Brand Studio".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!