Foto: Arhīva foto

Visā pasaulē labi pazīstamā ASV prezidentu rezidence un darba vieta - Baltais nams Vašingtonā, savā ilgajā pastāvēšanas vēsturē ir piedzīvojis vairākus remonta un atjaunošanas darbus, bet vieni no vērienīgākajiem notika prezidenta Harija Trumena laikā.

Pirms vairāk nekā 60 gadiem notikušo darbu oficiālās fotogrāfijas piedāvā ASV Nacionālais arhīvs un Harija Trumena bibliotēka.

Neilgi pēc stāšanās amatā 1945. gadā, Trumens sāka sūdzēties par caurvēju, neparastiem krakšķiem un čīkstoņu vecajā namā, kas liecināja, ka 18. gadsimta beigās celtā ēka, kas 19. gadsimtā jau bijusi nodedzināta un atjaunota, ir bēdīgā stāvoklī. 1948. gadā prezidenta bažas apstiprināja inženieru ziņojums – ēkai bija nepieciešama rekonstrukcija.


Celtnieku darbu apgrūtināja Trumena kategoriskā nostājam, ka Baltā nama ārsienas nav aizskaramas – tās nekādā gadījumā nedrīkst tikt nojauktas. Tas nozīmēja to, ka lielākā celtniecības tehnika bija jāizjauc, pa daļām jāienes tukšajos mūros un tur atkal jāsaliek.

Vērienīgā rekonstrukcija notika trīs gadus – līdz 1952. gada martam, kad svinīgā ceremonijā Trumens saņēma atjaunotā nama zelta atslēgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!