Foto: Reuters/Scanpix

Tūkstošiem ļaužu sestdien izgāja Spānijas galvaspilsētas Madrides un citu pilsētu ielās, lai atzīmētu gadadienu protestu kustībai "Indignados" ("Sašutums"), kas citās valstīs ir pazīstama arī ar nosaukumu "Okupēt", piemēram, Volstrītu, Londonu un citas, vēsta raidorganizācija BBC.

Kustība "Indignados" radās Spānijā pagājušā gada pavasarī, lai protestētu pret finanšu krīzi, augsto bezdarbu, "baņķieru alkatību", plaisas palielināšanos starp bagātajiem un nabagajiem un stingrajiem taupības pasākumiem.

Protesta akcijas pret valdības taupības plāniem sestdien notika arī citās pilsētās – Ņujorkā, Atēnās, Frankfurtē, Londonā, Lisabonā. Visvairāk cilvēku pulcējās Madrides ielās. Tieši tur centrālajā Saules vārtu laukumā ("Puerta del Sol") pirms gada pirmo reizi izveidota nometne ar teltīm, kur protestētāji palika pa nakti.

Arī Barselonā ielās sestdien izgāja salīdzinoši daudz cilvēku – ap 45 000. Londonā apmēram 600 cilvēku sapulcējās pie Anglijas bankas, kur notika sadursmes ar policiju, kā rezultātā aizturēti ne mazāk kā 11 cilvēki. Frankfurtē vācieši protestējuši pret "bezatbildīgo" eirozonas finanšu sektoru.

Kopš pagājušā gada, kad dzima šī visā pasaulē izplatījusies protestu kustība, situācija Spānijā īpaši nav uzlabojusies. Bezdarba līmenis Spānijā joprojām ir viens no augstākajiem Eiropas Savienībā – bez darba ir 24% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, no kuriem puse ir jaunieši. Spānijas valdība, par spīti iedzīvotāju protestiem, grasās krasi samazināt valsts budžeta izdevumus un citu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!