Foto: AFP/Scanpix
Taivānas elektronikas ražotājfirma "Foxconn" otrdienas vakarā publicētā paziņojumā atzina, ka tās rūpnīcā Ķīnā ir nodarbināti pusaudži pat 14 gadu vecumā.

"Foxconn", kas ir pasaulē lielākais elektronikas preču līgumražotājs, nāca klajā ar šo paziņojumu pēc ASV bāzētās strādājošo tiesību aizstāvības organizācijas "China Labor Watch" un Ķīnas mediju ziņām, ka "Foxconn" rūpnīcā Ķīnā ražošanas prakses programmā strādājuši skolēni, kas nebija sasnieguši likumīgi pieļaujamo 16 gadu vecumu.

"Tas ir ne vien Ķīnas darba tiesību pārkāpums, bet arī "Foxconn" politikas pārkāpums, un ir veikti tūlītēji pasākumi, lai šie praktikanti atgrieztos savās izglītības iestādēs," teikts kompānijas paziņojumā.

"Foxconn" paziņoja, ka veikusi izmeklēšanu šajā rūpnīcā Šaņdunas provincē un konstatējusi, ka praktikanti vecumā no 14 līdz 16 gadiem tur strādājuši apmēram trīs nedēļas. Līdzīgi pārkāpumi nav konstatēti citur Ķīnā, bet "Foxconn" solīja nekavējoties rīkoties, ja tādi tiktu konstatēti.

"Foxconn" paskaidroja, ka tā jau ilgu laiku īsteno īstermiņa prakses programmu sadarbībā ar arodskolām un citām izglītības iestādēm Ķīnā. Praktikanti ir apmēram 2,7% no 1,2 miljoniem "Foxconn" nodarbināto cilvēku Ķīnā.

"Foxconn", kas izgatavo tādas preces kā "iPhone", "Dell" datorus un "Nokia" telefonus, pēdējos gados izpelnījusies plašu kritiku par nepanesamiem darba apstākļiem un armijas stila disciplīnu šajā firmā, kuras daudzas ražotnes ir izvietotas Ķīnā. Apmēram puse "Foxconn" nodarbināto Ķīnā strādā tās galvenajā ražotnē Šeņdžeņas pilsētā pie Honkongas.

Ķīnā 2010.gadā notika 14 "Foxconn" un tās meitassabiedrības darbinieku pašnāvības, desmit no tām ‒ Šeņdžeņas rūpnīcā. Pašnāvības lielākoties izdarītas, izlecot pa rūpnīcu kopmītņu logiem. Darbinieku pašnāvību vilnis turpinājās arī pērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!