Maskava trešdien paziņojusi, ka Francija ir gatava 14.novembrī nodot Krievijai pirmo desantkuģi "Mistral", tomēr Francijas puse šo informāciju noliedz.

Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins paziņoja, ka darījumā iesaistītais Krievijas uzņēmums "Rosoboronexport" saņēmis ielūgumu no Francijas karakuģu ražošanas uzņēmuma DCNS uz ceremoniju 14.novembrī, kad Krievijai tiks nodots pirmais no diviem "Mistral" kuģiem.

"Skatoties no līguma tehniskā izpildījuma puses, viss norit pēc plāna," norādīja Rogozins, kurš DCNS ielūguma kopiju publiskojis sociālajā tīklā "Facebook".

Ielūgums datēts ar 8.oktobri, un to parakstījis DCNS vecākais viceprezidents.

DCNS preses pārstāvis paziņoja, ka šobrīd nav apstiprināts datums kuģa nodošanai Krievijai. Kompānija joprojām gaida varasiestāžu eksporta atļauju pirmajam kuģim, un "tāpēc šobrīd nav iespējams apstiprināt piegādes datumu".

Parīze pagājušajā mēnesī atlika pirmā "Mistral" klases kuģa piegādi Krievijai, pakļaujoties sabiedroto spiedienam, kas uzstāja, ka kuģa piegāde ir nepieļaujama, ņemot vērā Krievijas agresiju pret Ukrainu.

Lai varētu notikt karakuģa piegāde, "pilnībā ir jārespektē" Kijevas, Maskavas un promaskavisko kaujinieku starpā panāktā pamiera vienošanās, vēl šomēnes uzsvēra Francijas prezidents Fransuā Olands.

Francija 2011.gadā piekrita uzbūvēt un pārdot Krievijai divus desantkuģus. Atbilstoši sākotnējam plānam pirmo kuģi bija paredzēts piegādāt oktobrī vai novembrī, bet otro - 2015.gadā.

Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns otrdien paziņoja, ka Francija lēmumu par pirmā desantkuģa "Mistral" piegādāšanu Krievijai pieņems novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!