Foto: AFP/Scanpix
Francijā meklē ģimeni, kas būtu gatava dzīvot uz mazītiņās Kemenesas salas Bretaņas piekrastē, jo 10 gadus tur nodzīvojusī ģimene nolēmusi atgriezties kontinentā un sala draud palikt neapdzīvota, vēsta raidsabiedrība BBC.

Francijas Piekrastes aizsardzības aģentūra (Conservatoire du Littoral) paziņoja, ka meklē aizvietotājus šai ģimenei, kuri būtu gatavi vieni paši dzīvot uz šīs aptuveni pusotru kilometru garās salas, kas klāta ar smiltīm, akmeņiem un zāli. Salu apdzīvo roņi, putni un punduraitas.

Kad pirms 25 gadiem vismaz 1000 gadus apdzīvoto salu pameta pēdējie tās iedzīvotāji, aģentūra to nopirka. Taču kārtējā dabas rezervāta ierīkošanas vietā organizācija nolēma, ka uz salas esošajai lauku saimniecībai ir jāturpina strādāt, un sāka meklēt brīvprātīgos.

2007. gadā līgumu par salas "pieskatīšanu" parakstīja Kjuisnjē pāris, taču tagad jau ar bērniem papildinātā ģimene salu nolēmusi pamest.

Lai sala nepaliktu tukšā, tika izsludināts konkurss potenciālajiem salas iemītniekiem un tagad tiekot izskatīti 20 "nopietnu" kandidātu pieteikumi. Izvēlētajai ģimenei uz salu būs jāpārceļas 2018. gada sākumā.

Kjuisnjē ģimenei galvenais līguma nosacījums bija pašiem nopelnīt sev iztiku. Viņi savas dzīves laikā uz salas saimniecību pat paplašināja, sākot audzēt kartupeļus, ko pārdeva caur internetu. Audzēja aitas un ievāca ēdamos jūras augus, bet sešus mēnešu gadā uzņēma tūristus.

Apgrūtinājums gan ir tas, ka iemītnieki drīkst izmantot tikai uz salas iegūstamos resursus. Elektrību nācās iegūt no vēja ģeneratoriem un saules paneļiem, bet ūdeni – no akas. Mājā ir sausā tualete.

Francijas likumi gan nosaka, ka uz salas iegūstamais dzeramais ūdens nav izmantojams pārtikas produktu ražošanā, tāpēc Kjuisnjē ģimenei neizdevās realizēt ideju par jūras augu produktu izgatavošanu. Vairāk par dzīvi uz salas var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!