Francijas civilās aviācijas pārvalde (DGAC) otrdien devusi atļauju aviosabiedrībai "Air France" veikt divus izmēģinājuma lidojumus ar lidmašīnām "Concorde", lai sagatavotos reisu atsākšanai ar šīm virsskaņas ātruma lidmašīnām pēc tam, kad viena no tām avarēja pagājušā gada jūlijā.
Atļauja, kas izsniegta uz mēnesi, ļaus otrdien veikt lidojumu uz Istru, kas atrodas netālu no Marseļas, Francijas dienvidos, kur lidmašīnai izdarīs vairākas pārbaudes uz zemes. "Concorde" šo lidojumu veiks bez pasažieriem, lidojot lēnāk par skaņas ātrumu.

Kopš pagājušā gada vasarā notikušās katastrofas, kurā bojā gāja 113 cilvēku, šī būs pirmā reize, kad no Parīzes Šarla de Gola lidostas pacelsies reaktīvā pasažieru lidmašīna "Concorde".

"Atļauja, kas ir spēkā no 18.janvāra līdz 18.februārim, aizliedz transportēt pasažierus un nosaka pirmajam lidojumam veicamos drošības un sagatavošanās pasākumus, kā arī norāda, ka pacelšanās notiks pēc sīkas skrejceļa un stāvvietu pārbaudes," informēja DGAC.

Kad "Air France" lidmašīna sasniegs Istru, tai izdarīs vairākas pārbaudes uz zemes. Lidmašīnai mēneša laikā jāatgriežas Parīzē.

Francijas transporta ministrs Žans Klods Geso svētdien prognozēja, ka lidmašīnu "Concorde" pasažieru reisi varētu atsākties 2001.gadā, kad pārbaudēs būs pierādīts, ka tādus nelaimes gadījumus kā pērnā gada 25.jūlija katastrofa iespējams novērst.

Aviosabiedrība "British Airways", kas ir vienīgā aviosabiedrība, kura arī izmanto lidmašīnas "Concorde", izmēģinājuma lidojumus veiks februārī pēc tam, kad būs pabeigta degvielas tvertņu un elektrosistēmu pārveide.

Pagājušā gada augustā varas iestādes aizliedza lidojumus ar "Concorde" pēc tam, kad provizoriskā izmeklēšanā konstatēja, ka viena no Francijas aviosabiedrības virsskaņas lidmašīnām aizdegās un ietriecās viesnīcas ēkā netālu no Parīzes, jo saplīsušas riepas fragments bija izsitis caurumu zem lidmašīnas spārna esošajā degvielas tvertnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!