Foto: AP/Scanpix

Francija nosūtījusi Savienotajām Valstīm "visu tās rīcībā esošo informāciju" par ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā, ceturtdien pavēstīja Francijas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Lūgumu iepazīstināt Vašingtonu ar Parīzes rīcībā esošo informāciju trešdien izteica ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Kā apliecināja Francijas Ārlietu ministrijas pārstāvis, Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss pirmdien personīgi piezvanījis Kerijam, lai informētu savu kolēģi, ka visa Francijas rīcībā nonākusī informācija tiks nosūtīta ASV.

"Atbildīgie dienesti un diplomātiskie kanāli jau to ir paveikuši," piebilda pārstāvis.

Neilgi pēc Francijas paziņojuma, ka tā ir ieguvusi pierādījumus par zarīna gāzes izmantošanu Sīrijā, arī Lielbritānija atklāja, ka pārbaudēs gūts apstiprinājums zarīna gāzes izmantošanai kaujās Sīrijā un aizvien vairāk pierādījumu apliecina, ka ķīmiskos ieročus Sīrijā pielieto režīma spēki.

Vašingtona savukārt ieturējusi piesardzīgāku nostāju un paziņojusi, ka nepieciešami pārliecinošāki pierādījumi, pirms izdarīt secinājumu, ka Sīrijā izmantota zarīna gāze.

Parīze iegūtos pierādījumus par zarīna gāzes pielietošanu Sīrijā uzskata par apliecinājumu, kas starptautiskajai sabiedrībai liek rīkoties, taču Vašingtona pagaidām nav vēlējusies atzīt, ka tikusi pārkāpta tās pašas novilktā "sarkanā līnija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!