Foto: AFP/Scanpix

Francija nosūtījusi Krievijai savus priekšlikumus līguma laušanai par divu helikopteru bāzes kuģu "Mistral" piegādi, piedāvājot kompensāciju 785 miljonu eiro apmērā, piektdien vēsta laikraksts "Kommersant".

Piedāvājums paredz atmaksāt Maskavai 785 miljonus eiro ar nosacījumu, ka Maskava bez jebkādiem iebildumiem atļauj pārdot kuģus jebkurai trešajai pusei. Tāpat Francija piedāvā dalīt riskus un izdevumus, kas saistīti ar būvniecības laikā uz kuģiem uzstādītā Krievijas aprīkojuma demontāžu.

Šobrīd priekšlikumus izskata Krievijas valdība, Aizsardzības ministrija un citas ar līgumu saistītās iestādes. Tomēr Aizsardzības ministriju neapmierina piedāvātā summa, kas "zaudējumus un izdevumus" saistībā ar "Mistral" nepiegādāšanu lēš uz 1,163 miljardiem eiro.

Francijai pirmais kuģis Krievijai bija jāpiegādā pagājušajā gadā, taču piegāde tika iesaldēta, reaģējot uz Krimas aneksiju un tās dēļ ieviestajām Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Maskavu.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!