Francija plāno līdz 2040. gadam aizliegt valstī automašīnas, kuru dzinēji darbojas ar benzīnu vai dīzeļdegvielu, atsaucoties uz vides ministra paziņojumu, vēsta "The Independent".

Tāds plāns ir daļa no pasākumu programmas, lai izpildītu jaunievēlētā Francijas prezidenta Emanuela Makrona apņemšanos līdz 2050. gadam padarīt Franciju par neitrālu valsti oglekļa izmešu daudzuma ziņā.

Vides ministrs Nikolass Hulo, izklāstot plānu, atzina, ka šāds lēmums nozīmēs papildu spiedienu uz franču autoražotājiem, taču izmešu samazināšanas mērķis esot sasniedzams.

Plāns paredz, ka nabadzīgākās mājsaimniecības varētu saņemt atbalstu, lai varētu savas automašīnas nomainīt pret videi draudzīgām alternatīvām.

Ministra paziņojums izskan pēc tam, kad trešdien autoražotājs "Volvo" iepazīstināja ar saviem plāniem no 2019. gada ražot tikai elektriskās un hibrīdās automašīnas.

Hulo preses konferencē arī atklāja, ka līdz 2022. gadam Francija pārtrauks ogļu izmantošanu elektroenerģijas ražošanā, bet četru miljardu eiro vērtas investīcijas palīdzēs uzlabot energoefektivitāti.

Tā ir daļa no piecu gadu plāna veicināt tīras enerģijas ieguvi un izpildīt Parīzes klimata vienošanās nosacījumus. Francijas valdība vēlas būt starp līderiem klimata politikas jautājumos, paskaidroja Hulo.

"Mēs vēlamie parādīt, ka cīņa pret klimata izmaiņām var uzlabot Francijas iedzīvotāju ikdienas dzīvi," uzsvēra ministrs.

Francija nav vienīgā valsts, kas paudusi vēlmi atbrīvoties no automašīnām ar iekšdedzes dzinēju. Nīderlande un Norvēģija iepriekš ir paziņojušas, ka no benzīna un dīzeļa dzinējiem vēlas tikt vaļā līdz 2025. gadam. Vācija un Indija līdzīgus plānus nospraudusi uz 2030. gadu.

Tāpat Hulo atklāja par nodomu pārtraukt importēt tādus produktus kā palmu eļļa un pretēji ilgtspējības principiem audzētu soju, kas veicina pasaules atmežošanu, sevišķi Amazones mežos, Dienvidaustrumāzijā un Kongo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!