Foto: AFP/Scanpix

Francija un Krievija ir vienojušās kooordinēt gaisa triecienus pret džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts"), ceturtdienas vakarā paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands pēc sarunām Maskavā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Triecieni pret "Daesh" tiks intensificēti un būs koordinācijas objekts," Olands sacīja preses konferencē ar Putinu, piebilstot, ka triecieni tiks koncentrēti uz naftas transportu.

Olands ceturtdien ieradās Krievijā, kas ir pēdējā valsts viņa diplomātiskajā misijā ar mērķi gūt atbalstu plašākas koalīcijas izveidošanai pret "Daesh". Olands un Putins atrada kopēju valodu, jo viņu valstis nesen cieta teroristu uzbrukumos ar daudziem cilvēku upuriem.

"Mēs šodien vienojāmies pastiprināt mūsu kopējo darbu pretterorisma jomā, uzlabot informācijas apmaiņu cīņā pret terorismu, izveidot konstruktīvu darbu starp mūsu militārajiem speciālistiem," sacīja Putins.

"Mēs esam vienojušies ... ka mēs apmainīsimies ar informāciju par to, kuras teritorijas ir ieņēmusi veselīgā opozīcijas daļa, nevis teroristi, un izvairīsimies no vēršanās pret to (veselīgo opozīcijas daļu) ar mūsu gaisa triecieniem," teica Putins.

Valstis ASV vadītajā koalīcijā pret "Daesh" ir vairākkārt apsūdzējušas Maskavu, ka tā cenšas atbalstīt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, uzbrūkot mēreniem opozīcijas grupējumiem, kuri cīnās gan pret Asadu, gan pret "Daesh".

Pēc Kremlī notikušajām sarunām turpina pastāvēt dziļas domstarpības par Asada lomu. Putins sacīja, ka Sīrijas armija ir "dabiska partnere cīņā pret terorismu", savukārt Olands teica, ka Asadam "nav vietas Sīrijas nākotnē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!