Foto: AP/Scanpix

Vācija un Francijas vienojušās, ka Eiropas Savienībai (ES) būtu jānosaka bloka dalībvalstīm saistošas kvotas imigrantu uzņemšanai, ceturtdien paziņojusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

"Es šorīt runāju ar Francijas prezidentu, un Francijas-Vācijas pozīcija, kas nonāks Eiropas institūcijās, ir, ka (..) Eiropas Savienībā nepieciešamas saistošas kvotas, lai sadalītu slogu. Tas ir solidaritātes princips," sacīja Merkele, kas ieradusies vizītē Šveicē.

Viņa uzstāja, ka ES jāpieturas pie pamatprincipa, ka "tiem, kam vajadzīga aizsardzība, (..) tā jāsaņem".

Vācijas valdības vadītāja piebilda, ka "ekonomikas spēks un [valstu] izmēri" jāņem vērā, nosakot uzņemamo imigrantu skaitu, taču uzsvēra, ka bez kvotām "mēs nevaram atrisināt šo problēmu".

Arī Elizejas pils paziņojusi, ka abas Eiropas lielvaras nosūtīs Briselei kopīgu priekšlikumu par "bēgļu uzņemšanas organizēšanu un to godīgu izdalīšanu pa Eiropu" un par "Eiropas patvēruma sistēmas nostiprināšanu".

Francijas prezidenta kanceleja gan uzsvērusi, ka kopīgie priekšlikumi ietvers arī "nelegālo imigrantu atpakaļnosūtīšanu uz izcelsmes valstīm" un "nepieciešamā atbalsta sniegšanu un sadarbību ar tranzīta un izcelsmes zemēm".

Arī Merkele norādīja, ka "tie, kas ierodas tikai ekonomisku iemeslu dēļ, nevar rēķināties ar ilgstošu aizsardzību un valsts viņiem jāatstāj".

Tikmēr Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ceturtdien nāca klajā ar aicinājumu ES dalībvalstīm solidāri uzņemt vismaz 100 000 bēgļu, lai atvieglotu spiedienu uz pierobežas valstīm, kuru izraisījusi nelegālās imigrācijas krīze.

"Lielāka skaita bēgļu uzņemšana ir svarīgs patiesas solidaritātes žests. Vismaz 100 000 bēgļu godīga sadalīšana starp ES valstīm patiesībā ir tas, kas mums šodien nepieciešams," kopīgajā preses konferencē ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu paziņoja Tusks.

Tusks arī brīdināja, ka domstarpības starp ES rietumu un austrumu dalībvalstīm sarežģī centienus atrisināt nelegālās imigrācijas krīzi.

"Pastāv šķelšanās (..) starp ES austrumiem un rietumiem. Dažas dalībvalstis domā par imigrācijas viļņa apturēšanu, ko simbolizē Ungārijas žogs," pirms tikšanās ar Orbānu norādīja Tusks. "Citas vēlas solidaritāti un aizstāv tā dēvētās kvotas uz obligāta pamata. Galvenā problēma ir atrast tām visām (..) kopsaucēju."

Uzrunājot dalībvalstu vēstniekus, Tusks atzina, ka nelegālās imigrācijas vilnis ir nopietnākā problēma, ar kuru šobrīd saskaras ES.

Viņš prognozēja, ka nelegālo imigrantu skaits, kas šogad šķērso ES ārējo robežu, pārsniegs pusmiljonu.

Tusks uzsvēra, ka ES pildīs savu pienākumu, kas izriet no ANO bēgļu konvencijas, taču to "nedrīkst darīt, procesā upurējot sabiedrisko kārtību".

"Es sadarbojos ar [dalībvalstu] līderiem, lai starp valdībām veidotu jaunu konsensu par ES reakciju," piebilda Eiropadomes prezidents. "Pirmais mērķis ir nodrošināt, lai cilvēki, kuriem nepieciešama starptautiska aizsardzība, to saņemtu. Otrais - mums jāpakļauj lielākai kontrolei masveida migrācijas plūsmas."

Viņš uzsvēra, ka tas prasīs daudz aktīvāku dalībvalstu sadarbību ar trešajām valstīm, lai novērstu problēmas to izcelsmes vietā.

Savukārt laikraksts "Financial Times" ceturtdien ziņo, ka Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers gatavojas nākamnedēļ nākt klajā ar prasību ievērojami palielināt to patvēruma meklētāju skaitu, kuri sadalāmi pa visām ES dalībvalstīm.

Kā stāsta amatpersonas, kas iepazīstinātas ar Junkera projektu, ar kuru viņš grasās nākt klajā savā pirmajā uzrunā par stāvokli ES Eiropas Parlamentā (EP), EK vēlas, lai uz citām dalībvalstīm tiktu pārvietoti 160 000 patvēruma meklētāju, kas šobrīd ieradušies Itālijā, Grieķijā un Ungārijā.

Junkera uzruna EP paredzēta trešdienas rītā, un sagaidāms, ka tajā EK prezidents izklāstīs priekšlikumus nelegālās imigrācijas krīzes risināšanai, kuri tiks likti galdā 14.septembrī gaidāmajā dalībvalstu tieslietu un iekšlietu ministru ārkārtas sanāksmē.

Junkera pakete ietvers jaunu pastāvīgu patvēruma meklētāju pārdales shēmu, kura paredzēs automātisku jaunieceļojušo nelegālo imigrantu sadali pa dalībvalstīm, stāsta amatpersonas.

Vienlaikus paredzētas jaunas normas, kas liegs patvērumu pieprasīt ES kandidātvalstu pilsoņiem.

Paredzēts izveidot arī īpašu fondu, kas būs paredzēts situācijas stabilizācijai Ziemeļāfrikas valstīs, no kurienes ierodas liels skaits nelegālo imigrantu, kas šobrīd pārpludina Eiropu.

EK pārstāve Nataša Bertraude apstiprināja, ka Junkera jaunie priekšlikumi paredz to patvēruma meklētāju pārdali, kas ieradušies arī Ungārijā, taču atteicās minēt jebkādus skaitļus, kamēr tos savā runā neatklās Junkers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!