Francijas prezidents Fransuā Olands un Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien apstiprināja, ka abu Eiropas Savienības (ES) lielvaru viedoklis "pilnībā sakrīt par to, kā risināt situāciju", kuru radījis Lielbritānijas vēlētāju lēmums atbalstīt izstāšanos no bloka, atklāja anonīmi avoti Francijas prezidenta kancelejā pēc abu līderu telefonsarunas.

Olands un Merkele, kas pirmdien turpinās sarunas Berlīnē, "vēlas vislielāko skaidrību, lai izvairītos no jebkādas nestabilitātes" pēc tam, kad Lielbritānijā ceturtdien notikušais referendums satricināja kontinentu, atklāja Olandam pietuvināta persona, kas vēlējās palikt anonīma.

Francijas un Vācijas līderi telefonsarunā arī "uzsvēruši nepieciešamību pēc Eiropas līmeņa iniciatīvām un ātras rīcības konkrētos prioritāros jautājumos", atklāja anonīmais avots.

Lielbritānijas vēlētāju atbalsts referendumā tam, ka tā kļūs par pirmo valsti, kas aiziet no ES, ir izraisījusi lielu neskaidrību par visa bloka nākotni un satricinājusi finanšu tirgus, kas piektdien visā pasaulē zaudēja vairāk nekā divus triljonus ASV dolāru (1,8 triljonus eiro).

Šonedēļ gaidāma ES līderu aktīva diplomātiskā darbība, lai izplānotu tālāko rīcību. Daļa ES līderu cenšas panākt ātru Lielbritānijas izstāšanās procesu, bažījoties, ka tās aiziešana no bloka var radīt domino efektu citās eiroskeptiskās dalībvalstīs.

Olandam pirmdien Parīzē paredzētas sarunas ar ES prezidentu Donaldu Tusku, bet pēc tam Berlīnē viņš tiksies ar Merkeli un Itālijas premjeru Mateo Renci.

Otrdien Briselē sāksies ES līderu divu dienu samits, kurā, kā gaidāms, uz Lielbritānijas premjeru tiks izdarīts spiediens oficiāli sākt izstāšanās procesu, lai gan viņš ir teicis, ka to atstās sava pēcteča, kurš amatā varētu stāties rudenī, ziņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!