Foto: EPA/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien paziņoja, ka viņam ir pierādījumi par Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma ķīmisko ieroču pielietošanu.

"Mums ir pierādījumi, ka pagājušajā nedēļā tika izmantoti ķīmiskie ieroči, vismaz hlors, un ka tos izmantoja Bašara al Asada režīms," intervijā telekanālam TF1 sacīja prezidents. Makrons piebilda, ka viņš katru dienu kontaktējas ar ASV prezidentu Donaldu Trampu un ka viņi par savi reakciju izlems "laikā, kuru mēs būsim izvēlējušies - tad, kad mēs būsim nosprieduši, ka tas būs vispareizāk un visefektīvāk".

Francijas līderis, kurš ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā nodēvējis par "sarkano līniju", sacīja, ka viens no viņa mērķiem Sīrijā ir "likvidēt režīma ķīmisko uzbrukumu potenciālu". Tomēr viņš arī atkārtoja, ka gribētu izvairīties no eskalācijas. Francija nekādā ziņā nepieļaus eskalāciju vai ko tādu, kas varētu ietekmēt reģionālo stabilitāti, tomēr mēs nevaram ļaut režīmiem uzskatīt, ka tie var nesodīti pārkāpt starptautiskās tiesības vissmagākajā veidā," sacīja Makrons.

Sīrijas aktīvistu un palīdzības organizācijas "Baltās ķiveres" un UOSSM sestdien paziņoja, ka Sīrijas valdības spēki uzbrukumā nemiernieku kontrolētajai teritorijai Austrumgutā, netālu no Damaskas, izmantojuši ķīmiskos ieročus un Dumas pilsētā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku.

Sīrijas režīms un Krievija noraida apsūdzības, ka Damaska operācijā pret nemierniekiem Dumā būtu izmantojusi ķīmiskos ieročus. Sīrijas valdība ir uzaicinājusi starptautisko Ķīmisko ieroču aizlieguma organizāciju (OPCW) ierasties Dumā, un OPCW solījusi nosūtīt ekspertus uz Sīriju vistuvākajā laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!