Foto: Reuters/Scanpix

Ģenerālis Pjērs de Viljērs trešdien pametis virspavēlnieka amatu pēc asas vārdu apmaiņas ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu sakarā ar ievērojamajiem aizsardzības budžeta samazinājumiem, raksta BBC.

Ģenerālis norāda, ka vairs "negarantē armijas modeļa ilgtspējību", kas nepieciešama Francijas aizsardzībai.

Makrons iepriekš paziņoja, ka viņš necietīs šķelšanos no Bruņoto spēku puses. Viņš uzrunā Aizsardzības ministrijā paziņojis, ka debates noteiktos jautājumos nav cienīgi risināt publiskajā telpā.

Viņš arī vēlāk intervijā "Le Journal du Dimanche" skaidroja, ka "gadījumā, kad starp prezidentu un virspavēlnieku ir domstarpības, virspavēlniekam amats jāpamet". Neskatoties uz to, iepriekš bija paredzēts, ka de Viljērs un Makrons tiksies piektdien, lai risinātu domstarpības.

Francijas valdība pagājušajā nedēļā paziņoja par vērienīgu budžeta samazinājumu, lai tās budžeta deficīts nepārsniegtu Eiropas Savienības noteiktos limitus, kas ir 3% no IKP. Sešdesmit gadus vecais ģenerālis, kurš virspavēlnieka amatu ieņem kopš 2014. gada, bijis sašutis par aizsardzības budžeta samazinājumu 2017. gadam par 850 miljoniem eiro.

Tas vissmagāk ietekmējot jauna ekipējuma iepirkumus, un valdība jau paredzējusi jaunu iepirkumu atcelšanu un atlikšanu uz vēlāku laiku. Vienlaikus Makrons apliecinājis, ka nākamgad viņš vēlas palielināt Francijas tēriņus aizsardzībai par 1,5 miljardiem eiro, līdz 34,2 miljardiem eiro.

Līdz 2025. gadam Francija apņēmusies palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no IKP jeb aptuveni 50 miljardiem eiro, kas nozīmē, ka tai nepieciešams to palielināt par aptuveni diviem miljardiem eiro katru gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!