Foto: AFP/Scanpix
Francijā svētdien notikušajā konservatīvo nometnes priekšvēlēšanu otrajā kārta bijušais premjerministrs Fransuā Fijons tālu apsteidz savu sāncensi, arī bijušo premjeru Alēnu Žipē, liecina daļējie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

No kopumā 10 228 balsošanas iecirkņiem šobrīd apkopoti 2121 iecirkņa rezultāti, un tie liecina, ka cīņā par tiesībām pārstāvēt Republikāņu partiju 2017.gada pavasarī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās Fijons ieguvis 69,5% balsu, bet Žipē – 30,5%.

62 gadus vecais Fijons, kurš aizstāv sociāli konservatīvus uzskatus, bet vienlaikus iestājas par liberālām ekonomiskām reformām un attiecību uzlabošanu ar Krieviju, pirms nedēļas negaidīti uzvarēja priekšvēlēšanu pirmajā kārtā, izslēdzot no cīņas bijušo valsts prezidentu Nikolā Sarkozī.

Francijas prezidenta vēlēšanas paredzētas aprīlī. Ņemot vērā šķelšanos kreiso vidū un pašreizējā sociālistu prezidenta Fransuā Olanda lielo nepopularitāti, visticamāk, vienam no konservatīvo pretendentiem prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā nākamā gada maijā nāksies stāties pretī galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līderei Marinai Lepēnai.

Republikāņu partijas priekšvēlēšanās var piedalīties arī tie Francijas vēlētāji, kas nav partijas biedri. Viņiem tikai jāparaksta paziņojums, ka viņi atbalsta republikāņu pārstāvētās vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!