Foto: AP/Scanpix

Francijas parlaments ceturtdien pieņēmis rezolūciju, mudinot valdību nepagarināt sankcijas, kas Krievijai noteiktas Ukrainas krīzes dēļ.

Ir pierādījies, ka Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju ir "pilnīgi neefektīvas", sacīja eksprezidenta Nikolā Sarkozī vadītās Republikāņu partijas deputāts Tjerī Marianī.

"Minskas [pamiera] līgumi ir nonākuši strupceļā, abas puses priecīgi pārkāpj pamieru" un solītās reformas tā arī nav īstenotas, norādīja rezolūcijas pieņemšanu ierosinājušais Marianī.

Sankcijas ir "bīstamas mūsu ekonomikai", sacīja deputāts, kā piemērus minot līguma laušanu par "Mistral" klases karakuģu piegādi un zaudējumus, ko cieš Francijas zemnieki Maskavas noteikto atbildes sankciju dēļ.

Marianī pērn vadīja desmit Francijas likumdevēju grupu, kas, neraugoties uz Parīzes un Kijevas protestiem, apmeklēja Krievijas okupēto Krimu un tikās tur ar okupantu varasiestāžu pārstāvjiem. No desmit deputātiem astoņi bija Sarkozī partijas pārstāvji.

Nesaistoša rezolūcija ceturtdien tika pieņemta ar 55 balsīm "par" un 44 "pret". Tās atbalstītāju vidū bija labējie, galēji labējie un galēji kreisie deputāti, bet pretinieku pusē - sociālisti un vides aizstāvji.

Kaut arī Krievija ir stratēģisks partneris, sadarbībai jābalstās "cieņā pret starptautiskajām tiesībām", sacīja Francijas Eiropas lietu valsts sekretārs Arlēms Dezīrs.

"Jā, mēs gribam, lai sankcijas tiktu atceltas saistībā ar krīzi Donbasā. Jā, ja Minskas līgumi tiks ievēroti, tās tiks atceltas. Tā ir ES nostāja, un būtu kļūda atteikties no šī pamata," viņš piebilda.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!