Foto: Reuters/Scanpix

Turcija sestdien brīdināja Franciju nepalielināt militāro klātbūtni Sīrijā, jo tas būtu "iebrukums".

Saspīlējums starp Parīzi un Ankaru ir saasinājies pēc tam, kad Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien tikās ar kurdu un arābu nemiernieku grupējuma "Sīrijas Demokrātiskie spēki" delegāciju.

Kurdu amatpersonas pēc šīs tikšanās paziņoja, ka Francija plāno nosūtīt jaunus bruņotos spēkus uz Sīrijas ziemeļu pilsētu Menbižu, kuru kontrolē Sīrijas kurdu Tautas aizsardzības vienības (YPG), tomēr Francija to noliedza.

"Ja Francija spers kādus soļus attiecībā uz savu militāro klātbūtni Sīrijas ziemeļos, tas būs neleģitīms solis, kas būs pret starptautiskajām tiesībām un tas faktiski būs iebrukums," sacīja Turcijas aizsardzības ministrs Nuretins Džanikli.

"Īpaši, ja viņi nodomājuši atbalstīt teroristu grupējumu elementus vai nodrošināt tiešu vai netiešu aizsardzību ar bruņotajiem spēkiem, tas būtu tiešām postošs solis," ministrs piebilda, apmeklējot Giresunas provinci Turcijas ziemeļaustrumos.

Turcija pati 20.janvārī ieveda savu karaspēku Sīrijā un sāka ofensīvu pret YPG Afrīnas reģionā Sīrijas ziemeļrietumos, līdz 18.martā tā padzina YPG no šī reģiona.

Ankara uzskata YPG par Turcijas kurdu bruņoto separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) "teroristisku" atzaru, savukārt Vašingtona sadarbojusies ar YPG cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" un atzinusi to par efektīvāko spēku šajā cīņā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ir vairākkārt brīdinājis, ka Turcija var paplašināt savu ofensīvu uz Menbižu, kas atrodas uz austrumiem no Afrīnas. Makrona kanceleja piektdien paziņoja, ka Francija neplāno nekādu jaunu militāru operāciju Sīrijas ziemeļos ārpus starptautiskās koalīcijas pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Erdogans piektdien kritizēja Franciju par, viņaprāt, "nepareizu nostāju" un noraidīja Makrona piedāvājumu nodibināt dialogu starp Ankaru un Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem. "Mums nav vajadzīga starpniecība. Jūs varat sēsties pie galda ar teroristu organizācijām, bet Turcija turpinās savu cīņu pret terorismu," sacīja Erdogans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!