Foto: AFP/Scanpix

Francijas policija basku separātistu grupējuma ETA uzrādītajās slēptuvēs sestdien atrada apmēram 3,5 tonnas šaujamieroču, sprāgstvielu un citu materiālu, paziņoja Francijas premjerministrs Bernārs Kaznēvs.

"Francijas valdība apsveic šo operāciju, kas tika īstenota mierīgi un bez vardarbības," teica Kaznēvs. "Tas ir izšķirošs solis uz basku separātistu terorisma beigām."

Kā ziņots, ETA sestdien iesniedza Francijas varasiestādēm sarakstu ar grupējuma atlikušā bruņojuma slēptuvēm, paziņojot, ka ar to tiks pabeigta tā atbruņošanās. Sarakstā bija minētas astoņas slēptuves Žēras, Atlantijas Pireneju un Augšpireneju departamentos.

"Bīstamie produkti tiks iznīcināti," sacīja Kaznēvs.

"Ieročus un aprīkojumu novērtēs tieslietu iestādes, kas, kā vienmēr, strādās ciešā sadarbībā ar Spānijas tieslietu iestādēm, lai pārbaudītu, vai savāktie materiāli var palīdzēt atrisināt pašreizējās lietas."

"Tiks arī noskaidrots, vai šī atbruņošanās tiešām ir pilnīga," piebilda Kaznēvs.

Francijas premjers pauda cerību, ka ETA solījums atbruņoties iezīmēs "piecu gadu desmitu vardarbības beigas" un ievadīs "ilgstoša miera laikmetu, bez kura Basku zeme nekad nevarētu iztikt".

Francija jau iepriekš sestdien paziņoja, ka ETA ieroču nodošana varasiestādēm, ir "nozīmīgs solis" un ka 8. aprīlis kļuvis par "neticami svarīgu dienu".

Organizācija ETA ("Euskadi Ta Askatasuna") jeb "Basku dzimtene un brīvība" tika dibināta 1959. gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā. 1968. gadā ETA veica pirmo plānoto slepkavību un kopš tā laika nogalinājusi 829 cilvēkus. ETA mērķis ir nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos.

2011. gada oktobrī ETA paziņoja, ka izbeidz četras desmitgades ilgušo bruņoto cīņu. Kopš tā laika grupējums centies panākt sarunas ar Spāniju un Franciju par ETA pašlikvidēšanos apmaiņā pret abu valstu cietumos esošo aptuveni 350 kaujinieku amnestiju.

Madride un Parīze atteikušās no sarunām ar ETA, uzstājot, ka grupējumam ieroči jānoliek bez jebkādiem priekšnoteikumiem.

Šonedēļ ETA paziņoja, ka sestdien varasiestādēm tiks nodoti visi tā rīcībā atlikušie ieroči.

Taču Spānija vēl piektdien paziņoja, ka nepiedāvās ETA neko apmaiņā pret atbruņošanos, un aicināja grupējumu izformēties, kā arī palīdzēt policijai atklāt vēl neatrisinātos noziegumus.

Madride norādīja, ka pasaulei nevajadzētu aplaudēt ETA lēmumam nodot atlikušos ieročus, jo varasiestādēm jau faktiski izdevies grupējumu sakaut.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!