Foto: Reuters/Scanpix

Francijas policija izklīdinājusi protestētājus, kas bloķēja nozīmīgu degvielas noliktavu Vidusjūras piekrastē, lai novērstu degvielas trūkumu valstī saistībā ar plašajiem arodbiedrību protestiem pret darba tirgus reformām.

Arodbiedrība CGT, kas organizē protestus, asi reaģēja uz policijas rīcību degvielas noliktavā Fosurmērā. Otrdien automašīnas no šīs noliktavas atsāka degvielas piegādes.

Francijas premjerministrs Manuels Valss radiostacijai "Europe-1" teica, ka noliktava "ir atbrīvota" pēc vairākas dienas ilgušas blokādes.

Transporta ministrijas pārstāvis Alēns Vidalī televīzijas kanālam "i-Tele" teica, ka otrdienas rītā degvielas trūkst 20 % uzpildes staciju visā valstī. Viņš piebilda, ka arodbiedrības draud pārtraukt darbu visās astoņās Francijas naftas pārstrādes rūpnīcās.

Portāls "The Local" vēstīja, ka pirmdien degvielas trūka ap 1500 uzpildes stacijās visā Francijā, tostarp galvaspilsētā Parīzē, jo arodbiedrību rīkotas blokādes dēļ kavēta degvielas piegāde. Vēl vairākos simtos degvielas uzpildes staciju degvielas krājumi sāk izsīkt, jo visu nedēļas nogali daudzi autobraucēji steidza uzpildīt savus spēkratus, bažījoties par plašu degvielas trūkumu.

Valss pirmdien paziņoja, ka situācija tiek kontrolēta un degvielas trūkums valstī nedraud, turklāt valstij esot rezerves gadījumam, ja blokādes turpinās, bet arodbiedrība CGT solījusi protestus turpināt, līdz panāks, ka tiek atceltas darba tirgus reformas, pret kurām tā iebilst.

Darba tirgus reformu dēļ pēdējo nedēļu laikā visā Francijā notikuši streiki un protesti.

Francijas valdošā Sociālistu partija mēģina mīkstināt darba attiecību noteikumus, lai padarītu Francijas darba tirgu elastīgāku, tomēr tam ir sīva pretestība.

Protesti notiek pret Francijas valdības ieceri atvieglot uzņēmumiem darbinieku atlaišanu.

Valdība apgalvo, ka ar šīm reformām grib atbrīvot darba tirgu un samazināt bezdarbu, sevišķi jauniešu vidū, bet kreisā spārna kritiķi uzskata to par kārtējo piemēru prezidenta Fransuā Olanda valdības nosliecei pieņemt labēji orientētus lēmumus.

Valdība jau ir daļēji piekāpusies protestētājiem. Francijas premjerministrs Valss ir solījis, ka neļaus mazajiem un vidējiem uzņēmumiem vienpusēji ieviest elastīgu darba praksi savās darba nedēļās un tiks palielināta tiesu loma, izskatot atlaišanas gadījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!