Foto: AFP/Scanpix

Francijas galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līdere Marina Lepēna ir paudusi atbalstu Krievijas īstenotajai Krimas pussalas okupācijai, norādot, ka Kremļa rīcība nav bijusi "nelegāla", vēsta "The Independent".

Intervijā Francijas telekanālam BFM TV Lepēna nostājusies Kremļa pusē, runājot par pasaulē plaši nosodīto Ukrainai piederošās pussalas aneksiju, kas izraisīja desmitgadēs lielāko Krievijas un Rietumu attiecību pasliktināšanos.

Skaidrojot savu nostāju, aprīlī gaidāmo Francijas prezidenta vēlēšanu kandidāte paziņoja: "Es pilnībā nepiekrītu, ka tā bija nelegāla aneksija: notika referendums un Krimas iedzīvotāji izvēlējās atkalapvienoties ar Krieviju."

Tāpat Lepēna, kura vēlēšanu uzvaras gadījumā ir solījusi ciešāk sadarboties ar Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu, uzskata, ka nav pamata apšaubīt šī starptautiski neatzītā referenduma rezultātus.

"Es neredzu nekādu pamatu apšaubīt šo referendumu," intervijā pasvītroja Lepēna. Uz jautājumu, vai viņa uzskata Krimu par Krievijas daļu, politiķe atbildēja: "Jā."

Ukrainas Drošības dienests (UDD) un Ukrainas Ārlietu ministrija, reaģējot uz Lepēnas izteikumiem, trešdien apsver iespēju liegt Lepēnai iebraukšanu Ukrainā, ziņo aģentūra UNIAN.

Krievija Ukrainai piederošo Krimas pussalu okupēja 2014. gada februārī. Pēc mēneša Maskava Krimā sarīkoja starptautiski neatzītu referendumu, kurā vairāk nekā 95% balsotāju atbalstījuši pievienošanos Krievijai.

Rietumvalstis referendumu uzskata par neīstu un neleģitīmu. Krievija izpelnījās starptautisku nosodījumu un ekonomiskās sankcijas.

Saskaņā ar starptautiskajiem likumiem Krima joprojām ir Ukrainas daļa. Ne Lielbritānija, ne Francija, ne ASV nav atzinušas aneksijas likumību.

Lepēnas izteikumi nav pirmā reize, kad atsevišķi franču politiķi izrāda atbalstu Kremļa darbībām. Aptuveni 10 franču deputātu grupa, pārsvarā no centriski labējās Republikāniskās partijas, apciemoja Krimu 2015. gada vasarā un 2016. gadā.

Krievijas mediji tolaik ziņoja, ka delegācijas vadītājs – Francijas bijušais satiksmes ministrs Terī Mariani – atzīst referenduma rezultātus.

"Referendums par Krimas pievienošanu Krievijai pauž tautas gribu," teicis politiķis.

Pretrunīgi vērtētās vizītes nosodīja gan Francijas politiķi, gan Ukraina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!